SNÍDANĚ
JE ZÁKLADEM DNE.
ANEBO
NE?
Již
dlouhou dobu je nám ze strany lékařů a všelijakých (rádoby) specialistů na duši
kladeno, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Důležité je, zda to tak
opravdu je. Jak vypadá taková snídaně běžného člověka? Z čeho by se měla
naše snídaně skládat? Je reálně snídaně tak důležitá, jak ji dáváme za pravdu?
To jsou otázky, které si kladu.
V zásadě
ano, je dosti podstatná, jde ale o to, jakým stylem ji pojmeme. Snídaně,
anglicky breakfast pochází od slovního spojení přerušení půstu. V průběhu
spánku držíme půst, který trvá v průměru 12 hodin, a tak bychom si měli
dát pozor jakým způsobem jej přerušíme. Většina lidí si z rána dá něco
sladkého, aby se nabudili. Jsme k tomu očividně i vedeni, v každém
vestibulu metra máme podniky jako je Minit, kde prodávají sladké zákusky už od
brzkých hodin ranních. Jsme tak lákáni k tomu, abychom si koupili něco
dobrého, co uspokojí naše chuťové buňky. Funguje to ale spíše opačným způsobem.
Pokud si hned z rána zvýšíme hladinu cukru v krvi, v průběhu
příštích hodin se nám hladina cukru rychle zvedne nahoru a stejným způsobem nám
poté poletí i dolů. To vyústí v únavu a vyčerpání a náš den tak bude
náročný.
ČÍM
BYCHOM MĚLI NÁŠ DEN ZAČÍT?
Nejlepší
řešení je ráno začít vodou, ideální je voda plná přírodních minerálů.
V průběhu spánku jsme neměli možnost se napít, a tak po probuzení je naše
tělo dehydratované. Hned potom co se probudíme je ideální začít den dvěma
sklenici vody, cca 500ml. Poté bych doporučil tělo nechat ještě chvíli o hladu,
živin máme dost a nepotřebujeme do sebe po ránu hned nacpat hromadu jídla. Dáme
tak našemu tělu možnost se přirozeně probrat a nastartovat všechny procesy.
Nedoporučoval bych také hned po ránu vypít kávu na nastartování organismu, bude
to mít stejný účinek jako cukry o kterých jsme se bavili před chvílí.
A
KDYŽ UŽ DOSTANEME HLAD, CO SI MÁME DÁT?
Pokud
už máme pocit, že potřebujeme něco sníst, správná volba, po které bychom měli
všichni sáhnout je dávka proteinu spolu s přírodními tuky. Skvělým řešením
jsou tak vajíčka, která obsahují perfektně vyvážený protein, ze kterého vzniká
život. Spolu s vajíčky bych sáhl po půlce avokáda, která doplní hladinu
tuku a pomáhá k správné funkci našeho organismu. Skvělou volbou je také
mléčný kefír, jedna se totiž o fermentovaný nápoj, a tak hned z rána
podpoříme náš střevní mikrobiom, který funguje jako náš druhý mozek. Touhle
snídaní zaženeme hlad na a nemusíme se obávat, že za dvě hodiny budeme
pociťovat únavu, jako bychom se dva dny nevyspali. Budete mít našlápnuto
k produktivnímu dnu bez problémů.
FILIP PAPCÚN