středa 27. března 2024

Kdo se stane prezidentem na Slovensku? A proč toto rozhodnutí ovlivní i Českou republiku - Samuel Uiblein

 

Kdo se stane prezidentem na Slovensku? A proč toto rozhodnutí ovlivní i Českou republiku

 

Po předčasných parlamentních volbách, které se na Slovensku konaly v září minulého roku, čeká Slováky další těžké rozhodnutí, které ovlivní politické a ideologické směřování této země a to volby prezidentské.

První kolo prezidentských voleb se uskutečnilo minulý týden 23. března. Jelikož se současná prezidentka Slovenské republiky rozhodla znovu nekandidovat, volilo se ze zcela nových 11 kandidátů. Konkrétně se jednalo o Ivana Korčoka, Petera Pellegriniho, Igora Matoviče, Jána Kubiše, Mariána Kotleby, Patrika Dubovského, Krisztiána Forrá, Štefana Harabina, Milana Náhlika. Dva kandidáti se, ale rozhodli předčasně odstoupit a podpořit bývalého předsedu Nejvyššího soudu Štefana Harabina.

Vítězové prvního kola jsou nám už známí, jsou to bývalý ministr zahraničních věcí Ivan Korčok a současný předseda Národní rady Peter Pellegrini. Ačkoli již před prvním kolem byla kampaň z obou stran těchto kandidátů poměrně napjatá, tak se intenzita před druhým kolem mnohem více vyhrotila. Oba kandidáti se snaží ponížit a politicky znemožnit toho druhého. Objektivně se dá ovšem říct, že Peter Pellegrini vede mnohem drsnější kampaň než jeho oponent. Pellegrini například nařknul Korčoka z toho, že žene Slovensko do války nebo, že je agentem americké vlády.

Slováci o své budoucí hlavě státu rozhodnou již 6. dubna. Ačkoli je to klišé, tak tato volba rozhodně určí budoucnost Slovenska na roky dopředu. Jedná se o volbu mezi politikem, který je zástupcem vládní koalice a dá se tedy předpokládat, že bude souhlasit s jejich politikou a mezi člověkem, který je
ideologicky na druhé straně barikády.

Jak tato volba ovšem ovlivní Českou republiku? Slovensko a Česko jsou na sebe nejen politicky, ale také ekonomicky velmi navázaní. Dobrým příkladem je už to, že přes 200 tisíc Slováků pracuje v České republice. Pokud vyhraje Ivan Korčok, tak se dá poměrně s klidem říct, že vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem nebudou nijak zvlášť narušeny. Stane-li se opak, je více než pravděpodobné, že Peter Pellegrini nebude mít takový zájem s Českými politiky dobře vycházet. Tento odhad lze předpovědět na základě posledního setkání slovenského premiéra Roberta Fica a jeho českého protějška Petra Fialy. Při tomto setkání panovala nepříjemná atmosféra a dva hlavní političtí aktéři těchto zemí se nedokázali shodnout ani na základních bodech zahraniční politiky, především co se týká Války na Ukrajině či spolupráce s Evropskou unií.

Na závěr lze říct, že ať už volba dopadne jakkoliv, tak výrazně pozmění slovenskou politiku a zamíchá se vztahy s Českou republikou. To je ovšem už jen na rozhodnutí Slováků.  








Samuel Uiblein, 4.E

Žádné komentáře:

Okomentovat