středa 27. března 2024

 

Rudý úplněk nad Prahou

Dne 25. března mohli lidé pozorovat nad Prahou letošní první jarní úplněk nazývaný také jako ,,červí“. Svou přezdívku si vysloužil díky změnám v přírodě, které se odehrávají v souvislosti s postupujícím jarem. Kromě toho roste i aktivita žížal - „červů“.

První jarní úplněk má veliký význam pro přesné načasování Velikonoc. Tradičně se totiž tyto významné křesťanské svátky začínají slavit o první neděli, která následuje po prvním jarním úplňku.

Jde o astronomický jev, který fascinuje a přitahuje lidi po staletí. Tento stav tak nastává, když je Měsíc ve fázi úplňku a zároveň, když je nejblíže ke Slunci. Díky tomu je Měsíc viditelný na noční obloze jako plný kruh.



            










Vyskytuje se pouze párkrát za rok a je zdrojem údivu a zájmu. Má významnou roli v astronomii a astrologií, někteří astrologové se domnívají, že červí úplněk ovlivňuje lidské emoce a chování. Je to tedy čas, kdy se můžeme soustředit na své cíle, přemýšlet o svých citech anebo hledat harmonii ve svém životě. V
liv rudého úplňku může mít také význam pro určité astrologické znamení a aspekty jejich osobnosti.


Další takto zbarvený Měsíc nastane ve středu 10. dubna 2024 nízko nad západním obzorem, kdy bude možné pozorovat měsíční srpek.





David Zelinka 4. E










































































































































































































































Žádné komentáře:

Okomentovat