středa 27. března 2024

SNÍDANĚ JE ZÁKLADEM DNE. ANEBO NE? - Filip Papcún

 

SNÍDANĚ JE ZÁKLADEM DNE.

ANEBO NE?

Již dlouhou dobu je nám ze strany lékařů a všelijakých (rádoby) specialistů na duši kladeno, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Důležité je, zda to tak opravdu je. Jak vypadá taková snídaně běžného člověka? Z čeho by se měla naše snídaně skládat? Je reálně snídaně tak důležitá, jak ji dáváme za pravdu? To jsou otázky, které si kladu.

 

V zásadě ano, je dosti podstatná, jde ale o to, jakým stylem ji pojmeme. Snídaně, anglicky breakfast pochází od slovního spojení přerušení půstu. V průběhu spánku držíme půst, který trvá v průměru 12 hodin, a tak bychom si měli dát pozor jakým způsobem jej přerušíme. Většina lidí si z rána dá něco sladkého, aby se nabudili. Jsme k tomu očividně i vedeni, v každém vestibulu metra máme podniky jako je Minit, kde prodávají sladké zákusky už od brzkých hodin ranních. Jsme tak lákáni k tomu, abychom si koupili něco dobrého, co uspokojí naše chuťové buňky. Funguje to ale spíše opačným způsobem. Pokud si hned z rána zvýšíme hladinu cukru v krvi, v průběhu příštích hodin se nám hladina cukru rychle zvedne nahoru a stejným způsobem nám poté poletí i dolů. To vyústí v únavu a vyčerpání a náš den tak bude náročný.

ČÍM BYCHOM MĚLI NÁŠ DEN ZAČÍT?


Nejlepší řešení je ráno začít vodou, ideální je voda plná přírodních minerálů. V průběhu spánku jsme neměli možnost se napít, a tak po probuzení je naše tělo dehydratované. Hned potom co se probudíme je ideální začít den dvěma sklenici vody, cca 500ml. Poté bych doporučil tělo nechat ještě chvíli o hladu, živin máme dost a nepotřebujeme do sebe po ránu hned nacpat hromadu jídla. Dáme tak našemu tělu možnost se přirozeně probrat a nastartovat všechny procesy. Nedoporučoval bych také hned po ránu vypít kávu na nastartování organismu, bude to mít stejný účinek jako cukry o kterých jsme se bavili před chvílí.

A KDYŽ UŽ DOSTANEME HLAD, CO SI MÁME DÁT?

Pokud už máme pocit, že potřebujeme něco sníst, správná volba, po které bychom měli všichni sáhnout je dávka proteinu spolu s přírodními tuky. Skvělým řešením jsou tak vajíčka, která obsahují perfektně vyvážený protein, ze kterého vzniká život. Spolu s vajíčky bych sáhl po půlce avokáda, která doplní hladinu tuku a pomáhá k správné funkci našeho organismu. Skvělou volbou je také mléčný kefír, jedna se totiž o fermentovaný nápoj, a tak hned z rána podpoříme náš střevní mikrobiom, který funguje jako náš druhý mozek. Touhle snídaní zaženeme hlad na a nemusíme se obávat, že za dvě hodiny budeme pociťovat únavu, jako bychom se dva dny nevyspali. Budete mít našlápnuto k produktivnímu dnu bez problémů.


FILIP PAPCÚN

Žádné komentáře:

Okomentovat