úterý 2. dubna 2024


Návrh zákona o veřejnoprávních médiích na Slovensku


Ministerstvo kultury Slovenska, pod vedením ministryně Martiny Šimkovičové z vládní koalice vedenou Robertem Ficem, předložilo návrh zákona, s cílem nahradit současnou veřejnoprávní masmédium Rozhlas a televizi Slovenska (RTVS) novou institucí a novým vedením. Návrh popisuje novou instituci jako veřejnoprávní, národní, nezávislou, informační, kulturní a vzdělávací, sloužící v oblasti televizního a rozhlasového vysílání s cílem podporovat národní povědomí a kulturní vzdělanost. Opozice však kritizuje tento návrh jako účelný pokus o dosazování nových osob Ficovovou vládou do vedení veřejnoprávních médií, a varuje před možným vznikem politického orgánu cenzury. Tato opatření vyvolávají obavy z ovládnutí médií vládní koalicí a posouvání země směrem k politické situaci podobné v Maďarsku. Protesty proti těmto změnám vyvrcholily svoláním demonstrace za svobodu médií slovenskou opozicí. Navrhovaný zákon také obsahuje ustanovení, že veřejnoprávní televize a rozhlas bude denně od 23:30 do 00:30 vysílat státní hymnu mezi programy.

Důvodem začínajících debat a protestů je obava, že navrhované změny by mohly vést k politickému ovlivňování a ztrátě objektivity veřejnoprávních médií ve prospěch vládní koalice. Opoziční strany jako Křesťanskodemokratické hnutí (KDH) a Svoboda a Solidarita (SaS) zdůrazňuje, že nový zákon by mohl ulehčit vládě ovládnout obsah médií a regulovat jej podle vlastních politických zájmů. Proti těmto krokům se staví i představitelé Progresivního Slovenska, kteří varují před vytvořením propagandistického státního média, podporující proruské zájmy. Kritici také poukazují na možný odchod od principů nezávislých médií a zásadám demokratické vlády. Vládní koalice argumentuje potřebou reformy zastaralých masmédií a větší efektivity veřejnoprávních médií, avšak tyto argumenty jsou zpochybněny výraznou kritikou a obavami o budoucnost médií a demokracie na Slovensku tamní společností.


„Vláda chce vytvořit médium servilní k vládě, kde budou protlačovány proruské narativy. Čtvrtá vláda Roberta Fica postupuje podle příručky autokratů - ovládnout veřejnoprávní média, zastrašit soukromá média, ovládnout bezpečnostní aparát. To všechno naplňuje znaky maďarského scénáře a je potřeba se tomu postavit,“ zdůraznil předseda opoziční strany Progresivní Slovensko Michal Šimečka.

Štefánová Anna 4. E 

Žádné komentáře:

Okomentovat