čtvrtek 12. října 2023

Vznik Dne české státnosti


 

    Některé děti si teď asi říkají, proč těch Václavů nebylo víc a proč jich víc nebylo zavražděno. Říkají si to, protože by určitě chtěly více volna, aby měly klid od školy.

    Svatý Václav byl český Přemyslovec v 10. století. Byl vnouče sv. Ludmily, která ho v dětství naplnila křesťanstvím, ctnostní, základům moudrosti a i rozvaze. Kdy se stal knížetem, není jasné, ale faktem je, že v roce 925, už jako dospělí muž, panoval o vlivu českých zemí. Za svoje vládnutí se snažil povznést Čechy do rovnocennosti s ostatními zeměmi Evropy. Též využil svého vlivu a hloupým pohanům ukázal jedinou správnou cestu. Cestu za Ježíškem.

    Vašek měl avšak bratra Boleslava, kterému se jeho mravy a způsob vládnutí moc nelíbil. Podle Boleslava byl Václav moc měkký, a proto se rozhodl usadit na trůn místo něho. Na to však neměl právo, tak si nechal bratra zabít. Díky tomu se převzal vládu.

    Naštěstí byl Václav opravdu legendární. Například pečoval o chudé a nemocné. Stavěl kostely a ničil pohanské svatyně. Kvůli těmto činům začal být Václav uctíván jako svatý.

    Den české státnosti se slaví 28. září, protože v tento den, v roce 935 n. l., byl sv. Václav zavražděn.





zdroje: https://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%BD_V%C3%A1clav

https://cs.wikipedia.org/wiki/Den_%C4%8Desk%C3%A9_st%C3%A1tnosti

Khairi Alan


Žádné komentáře:

Okomentovat