čtvrtek 12. října 2023

Nezletilí za volantem

Mnoho z Vás zajisté uvažovalo o udělání si řidičského průkazu a pravděpodobně značná část z Vás čekala na to, až Vám bude osmnáct, nebo víc. To nyní mění schválení zákonu L17, který umožňuje získat řidičský průkaz již v 17 letech, který bude v České republice platit od 1.1.2024.

Řídit auto už od sedmnácti tudíž bude legální. Má to ovšem pár podmínek, které nejsou úplně zanedbatelné. Kromě klasického výcviku v autoškole, by měl mít 17letý řidič mentora, zkušeného řidiče, který jezdí alespoň 10 let, nebyly sebrány žádné body. Tato osoba sedí na místě spolujezdce a nesmí být pod vlivem alkoholu.

Pravděpodobně bude dohlížení týkat většinou někdo z rodičů či příbuzných. Po písemném souhlasu mentora se tato informace zapíše oběma do karty řidiče. Dobrou zprávou je, že jeden 17letý řidič může mít zapsané až 4 mentory najednou.

Při jízdě by měl zkušený řidič, mentor, pozorovat a radit mladému řidiči při jízdě. Pokud by se náhodou stala nějaká dopravní nehoda, zkoumalo by se, zda nezanedbal svou povinnost a kontroloval nezletilého za volantem. V případě, že by pochybil, je možné udělit nějakou sankci i jemu.

Tento konkrétní zákon je platný pouze v Česku, což znamená, že na pojížďku do zahraničí to zatím nebude. To si budete muset ještě chvíli počkat:)). Mimo jiné v několika dalších státech Evropy se podobný zákon, třeba v trochu jiné podobě, schválil. Mezi jednu z těchto zemí patří například Německo, Rakousko, Anglie, Severní Irsko a Nizozemí.


V případě dotazů všechny důležité informace naleznete zde:

https://www.l17.cz/


Kateřina Obersteinová

Žádné komentáře:

Okomentovat