čtvrtek 21. září 2023

Čemu čelí české političky?

 V sobotu 16. září si členská základna České Pirátské strany volila čelo, tedy první pětici v pořadí, na svou kandidátku do voleb do europarlamentu. Leaderem se stal současný europoslanec Marcel Kolaja, dvojkou europoslankyně Markéta Gregorová. Pro téma postavení žen v politice je všech nejdůležitější volba obsazení třetího místa na kandidátní listině, respektive dění po ní. Jako ,,trojku" si totiž piráti a pirátky zvolili karvinskou političku, aktivistku a zastupitelku Moravskoslezského kraje Zuzanu Klusovou, ženu jejíž velmi dobrá a důležitá práce se sociální problematikou ve vyloučených regionech na východě země je dost možná pro velkou část lidí neznámá. V ideálním světě by zvolení paní Klusové na vysoké a viditelné místo kandidátky vyvolalo v lidech zájem o její práci a výsledky, my však v ideálním světě nežijeme. Fotka, na které je pro mnohé pražské politické komentátory neznámá Zuzana Klusová zachycena s předsedou pirátů Ivanem Bartošem při oslavách svého ,,primárkového" úspěchu začala na profilech Pirátské strany na všech sociálních sítí rychle nabírat reakce. Nejednalo se však o milé gratulace, jak by možná optimisté čekali. 

Zuzana Klusová při svém projevu na pirátském fóru.

    ,,No, k*zy dobrý", ,,To by mě zajímalo kdo z kolegů ji ohnul přes stůl" nebo ,,Pustíte ji na mě?" to jsou některé z mnoha komentářů v tomto duchu na adresu karvinské političky. Protireakce na sebe nenechaly dlouho čekat a na podporu klusové okamžitě vyrazily velké tvář nejen z řad Pirátské strany. tato situace, se kterou se sama Klusová na sociálních síti vyrovnala velmi dobře  však (znovu)otevřela jedno velké téma, a to téma žen v politice a ve veřejném prostoru celkově. 

    Česko si v procentuálním zastoupení žen ve vysoké politice dlouhodobě počíná téměř nejhůře v EU, v poslanecké sněmovně tvoří například ženy jen 25%. Často tak na mysli Čechů a Češek vyvstane otázka proč žen nekandiduje více, vzniklá debata na toto téma však většinou končí slovy postaršího konzervativního muže o tom, že ,,Když tam ženy nejsou tak tam asi nechtějí". Teorii o nezájmu však vyvrací právě příběhy jako ten o Zuzaně Klusové, a nejen on. Každá žena ve veřejné funkci, nebo dokonce jen se zájmem o ni, se v Česku potýká s neuvěřitelným množstvím narážek takových, které mužští kolegové opravdu neslýchají. Můžeme to pozorovat ať už na příkladu předsedkyně PS PČR Markéty Pekarové Adamové, či bývalé prezidentské kandidátky Danuše Nerudové. 

Ženy to v politice zkrátka mají těžší a otázkou je co s tím naše společnost udělá, pokusíme se o změnu, nebo mávneme rukou a pak se budeme divit až se objeví další situace podobná té Zuzany Klusové. Je to jen na nás.

Kaprálek

Žádné komentáře:

Okomentovat