středa 12. října 2022

Začni se sebou něco dělat! (a vydrž to)

 Motivace - stav, který má spousta lidí na začátku ledna, září, v pondělí nebo taky člověk, co se probudil po propařené noci s tím, že už nikdy nebude pít. Proč ale většina skončí po dvou týdnech a alkoholik hned jak se na něj v mrazáku usměje flaška vodky? Většina lidí svůj cíl nesplní, protože si toho na sebe naložili moc. No přeci, jak má člověk, který se posledních 10 let válel na sedačce, koukal na telku a u toho snědl pytlíček čipsů, najednou chodit 5x týdně do fitka, 3x týdně běhat, vstávat v 5 hodin ráno a jíst rýži s kuřecím k snídani, obědu a večeři. Je jasné, že tohle nastavení mu vydrží maximálně týden a pak se to vše vrátí do starých kolejí. 

No a jak se sebou začít něco dělat a vydržet to? Není to žádná věda, začněte pomalu a najděte si to, co vás bude bavit. Nebaví vás posilování, ale budete to dělat, protože to dělají všichni? Nevydržíte to, ale například by vás bavilo běhat. Tak jak začít?


1. týden: začněte s procházkami (na začátku stačí klidně 2x týdně)

2. týden: střídejte chůzi a běh

3. týden: dejte si cíl a uběhněte svoje první 2 kilometry (klidně si váš cíl rozložte, jsou na vás 2km moc? Uběhněte jeden v pondělí a druhý ve čtvrtek.)

4. - 8. týden: choďte běhat 2-3x týdně, třeba 4-5km

Skončím u osmého týdne a to z důvodu toho, že průměrně člověku trvá 66 dní než si vytvoří nějaký návyk. Možná vám to připadá moc, ale věřte, že vytvoření takového návyku, vás potom přivede k vytvoření disciplíny, no a ta disciplína vás potom přiměje, to dělat, i když se vám třeba nějaký den nebude chtít. 

Důležité je začít, ale nejdůležitější je vydržet.



                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Novotná Pavla

Žádné komentáře:

Okomentovat