středa 12. října 2022

Švýcarský fenomén ukončil bohatou kariéru

 Švýcarský tenista Roger Federer oznámil konec profesionální kariéry. Bývalá světová jednička a dvacetinásobný grandslamový vítěz odehrál své poslední zápasy v rámci Laver Cupu. V 24 sezónách odehrál více než 1500 utkání a vyhrál více než 100 turnajů na okruhu ATP.

 Federer se narodil v roce 1981 v Basileji. První turnaje na okruhu absolvoval již v roce 1998. V té době platil za velkou naději světového tenisu, což se v následujících letech potvrdilo. Pravoruký, 185 centimetrů vysoký Švýcar vyhrál svůj první singlový turnaj v roce 2001, kdy opanoval turnaj v Miláně. Toho roku vyhrál své první dva turnaje také ve čtyřhře, konkrétně v Gstaadu a Rotterdamu. Dva roky na to dokázal získat první grandslamový titul na travnatém povrchu v Old England Clubu. Toho roku ještě dokázal opanovat Turnaj mistrů, kteří hrají nejlepší tenisté toho roku. Federera během kariéry často trápily zdravotní problémy. Největší problémy měl s kolenem, se kterým několikrát podstoupil operaci.

 Během své kariéry sehrál mnoho legendárních a nezapomenutelných bitev s Djokovičem, Nadalem nebo Murraym. Posledním zápasem, který odehrál na okruhu ATP, bylo čtvrtfinále Wimbledonu 2021, kde byl nad jeho síly Hurkacz z Polska. K úplně poslednímu zápasu kariéry nastoupil Federer v rámci Laver Cupu ve čtyřhře společně s Rafaelem Nadalem, jeho celoživotním sokem a kamarádem proti dvojici Sock/Tiafoe. Zápas prohráli 1:2 na sety a po zápase se legenda tenisu v emotivním projevu neubránila slzám.

 Vypsat všechny úspěchy tohoto fenomenálního tenisty by bylo zdlouhavé, takřka nemožné. Takže zkráceně. 103 titulů na okruhu ATP, 20 grandslamů, 6 titulů pro vítěze Turnaje mistrů, stříbrná olympijská medaile z roku 2012 a k tomu 308 týdnů v pozici světové jedničky. K tomu navíc dokázal jako člen týmu Švýcarska 3x  vyhrát Hopman Cup a jednou Davis Cup. Sedmkrát se stal nejlepším sportovcem Švýcarska.


Fenomenální kariéra jednoho z největších tenistů všech dob.


                                                                             

                                                                                                                                 Marek Kváš 

Žádné komentáře:

Okomentovat