středa 5. října 2022

Jak zasáhla inflace naši školu

 Inflace na škole

Od nového školního roku mohli návštěvníci školního bufetu a automatu pocítit menší zdražení oblíbených produktů. Zdražení se nevyhnula ani školní jídelna, která musela podražit zhruba o 10%. Muselo dojít ke zdražení, jelikož v dnešní době míra inflace stoupla o 17,5% v porovnání s předchozím rokem. Inflace zasáhla zejména české domácnosti, výrobce a dokonce i školství.

Stát se snaží řešit míru inflace pomocí úrokových sazeb, které centrální banky používají pro boj s inflací, i když existují jiné přístupy.

 Hlavní město Praha usnesením zastupitelstva hl. m. Prahy č. 38/5 umožnilo čerpat finanční podporu školám a školským zařízením zřízenými městskými částmi hl. m. Prahy a zmírnění dopadů inflace pro pražské domácnosti. První možností je prominutí poplatků ve škole (stravné, družina) a druhou možností je poskytnutí příspěvku na akce pořádané školou (školy v přírodě, lyžařský kurz, nebo vodácký kurz)

Další možností je, že se ve školách bude méně vytápět a méně větrat, ministerstvo školství se rozhodlo, že teplota ve školách má být ideálně 22 stupňů, v učebnách 19 stupňů, v tělocvičně 17 stupňů a v šatnách 15 stupňů. 

Žáci a i učitelé od této doby začali nosit více vrstev oblečení, které je zahřeje v inflační době. 

A jak byste řešili míru inflace vy?



David Zelinka






Žádné komentáře:

Okomentovat