středa 5. října 2022

Středoškolské stávky za klima

Již několik let se aktivně konají studentské stávky za lepší klima řízené organizací Fridays For Future. Toto hnutí je řízené studenty napříč světem a v různých krajích. Stávky se pořádají vždy v předem naplánovanou dobu, v pátek v dopoledních hodinách a místo školní docházky.

Stávkování má poukázat na velmi vážnou klimatickou krizi a studenti usilují o to, aby byl jejich hlas slyšet nejen v ulicích, ale i na místech, která rozhodují o budoucnosti planety.

Má to však smysl?
Ano.
Stávky opravdu smysl mají. 
Opakovatelně upozorňují na problémy a vyzdvihují ho do popředí v politických diskuzích. Jen v České republice se na stávky dostaví přes tisíce lidí (a nejednalo se vždy jen o studenty), aby daly vládě najevo, že na klimatu záleží. Vláda reagovala založením Uhelné komise a od té doby hovořila jen o slibech, které se nesnažila splnit. Proto se stávkuje i nadále a hnutí rozšiřuje své aktivity, vzdělává společnost o klimatické krizi a konají se otevřená setkání. 

Stávky sice z principu omezují případnou páteční školní docházku, ale pokud to může napomoci budoucímu stavu planety, zvážila bych účast, protože každý z nás se počítá a díky větší účasti budou naše hlasy slyšet. 

Další stávka se bude konat 21.10 2022, potkáme se?










Markéta Šamšová

Žádné komentáře:

Okomentovat