středa 5. října 2022

Česká kina ovládl nový český film Jan Žižka

  

 

  

                                  

 

Nový český film Jan Žižka natočený režisérem a producentem Petrem Jáklem je jedním z nejnavštěvovanějších českých filmů, ale také  historicky nejdražší film  české kinematografie.

Příběh o nájemném žoldnéři, který se stal nejslavnějším vojevůdcem českých zemí a nikdo ho nedokázal porazit. Na konci 14. století jsou české země pohlceny násilím a tyranií. Jan Žižka je se svou skupinou žoldáku najat na ochranu krále Václava IV., ale díky své výborné  strategické a bojové schopnosti je pověřen službou přímo pro krále.

Podle původního plánu režiséra Jákla měl být film uveden do kin v roce 2022, ale kvůli pandemii se premiéra odložila. Film spolu s ním produkoval hollywoodský producent Cassian Elwes. Režisér Jákl uvedl, že castingy na film trvaly čtyři roky a zúčastnilo se jich na 4000 lidí, ve filmu nakonec hraje kolem 250 lidí.

V hlavní roli světová hvězda Ben Foster, Michael Caine v roli Lorda Boreše a další. Rozpočet filmu se vyšplhal zhruba na pul miliardy korun českých. Režisér uvedl, že snímek natočil zejména pro české diváky. Zahraničním divákům chtěl poukázat na významnou část českých dějin.



 

                                                                                                       autor. Natálie Grégrová


 

Žádné komentáře:

Okomentovat