středa 5. října 2022

Inflace v Česku 2022

Jak už víte, poslední roky se odehrálo několik šokujících událostí. Jednou z nich je právě inflace. Inflace je z hlediska ekonomiky definována jako nárůst všeobecné cenové hladiny zboží a služeb v určitém časovém období. Lze ji také definovat jako snížení kupní síly peněz. Vysoká míra inflace je způsobována nadměrným růstem peněžní zásoby. O nízké míře však probíhají stále spekulace. 


Vzroste-li celková úroveň peněz, lze za peněžní jednotku koupit méně zboží a služeb. Dopady inflace však nejsou rozloženy rovnoměrně. Důsledkem toho je, že někteří na inflaci tratí, to jsou ti, kteří se k penězům dostanou nejpozději. Také tu jsou někteří jedinci, kteří získávají. Ti se zas k nově vzniklým penězům dostanou co nejdříve. Pokud je inflace vyvolaná emisí státních peněz, stát tak získá finanční prostředky do své pokladny. Při inflaci mohou vlastníci nepeněžních aktiv, jako jsou například nemovitosti, akcie nebo zlato, očekávat, že hodnota aktiv vzroste, zatímco ti, kteří se snaží je získat, budou muset zaplatit více.


V červenci 2022 vzrostly ceny zboží a služeb, které spotřebovává průměrná česká domácnost o 17,5% v porovnání s minulým rokem. Ceny zboží vzrostly o 19,6% a ceny služeb o 13,5%. 
https://www.kurzy.cz/makroekonomika/inflace/

                                                                                                                                  Koenigsteinová Vanesa

Žádné komentáře:

Okomentovat