čtvrtek 16. června 2022

Mistroství světa ve fotbale 2022

 

Mistroství světa je největší fotbalový svátek. Hraje se každé 4 roky a pro národní týmy je velká čest se ho zúčastnit, natož ho vyhrát. Poslední Mistroství světa se hrálo v Rusku (2018), kde zvítězila Francie a na finále se koukalo přes 500 milionů lidí po celém světě. Tentokrát zavítáme do Qataru.

Již 22. mistroství se nebude hrát v létě, ale v zimě kvůli velkým vedrům, která panují v Qataru. Je to poprvé co se tento největší fotbalový svátek dostává na blízký východ za 92 let své existence. Toto mistroství od začátku doprovází velké kontroverze, a přitom se hraje až za půl roku.

První věc, co lidem vadila je, že se takto důležitá fotbalová událost hraje ve státě, který se o fotbal ani nezajímá. Velké sportovní události jsou totiž výborným způsobem na zviditelnění a na dobrou propagaci. Jelikož Qatar neměl ve své podstatě skoro žádný fotbalový stadion, tak kvůli tomu musel vybudovat 7 nových stadionů. Také vybudovali nové letiště a metro.  Stavění těchto infrastruktur si vyžádalo tisíce obětí.

Soutěž má 8 skupin, v každé skupině jsou 4 týmy které hrají mezi sebou. Do Play off postupují 2 první týmy ze skupiny. Česko se šampionátu bohužel nezúčastní, jelikož nepostoupilo v kvalifikaci.

Všichni fanoušci už se nemůžou dočkat na 21. 11. 2022, kdy tato událost odstartuje.


Matěj Tichý

Žádné komentáře:

Okomentovat