čtvrtek 9. června 2022

Cirk la Putyka

 Jste fanoušky cirkusů? Ne? Já k nim také moc nepatřím, ale z vystoupení Cirku La Putyka sbírám bradu ze země ještě teď. I přes nepříliš velká očekávání a počáteční nechuť k vystoupení které ještě ani nezačalo, jsem do mohutného bílého stanu v pražské Stromovce vstoupila (když už jsem měla lístek, byla by ho škoda promrhat). Rozhodně zde nečekejte s prominutím nudnou jízdu na velbloudech, pár cvičených slonů nebo jakákoliv jiná zvířata. Tohle neuvěřitelné vystoupení spojilo krásu herectví, dřinu akrobacie, taneční různorodost všech stylů, ale co mě překvapilo nejvíce, tohle vystoupení má i dějovou linku. 


Celkově bych toto představení rozdělila zhruba do čtyř celků, kdy v prvním dějství šlo především o již zmiňovanou dějovou linku, konkrétněji o historii rodiny Kludských, jejich úspěších, pádech a všeho mezitím. Rodina Kludských byla jednou z nejvýznamnějších klasických cirkusových rodin u nás v ČR, ale také velmi známá po celém světě. Tahle linka se prolínala s především akrobatickými prvky, kdy jste opravdu nevěděli kam se dívat dřív, dech beroucí, ale zároveň na poprvé to vše není možné pojmout, já byla tak ohromená, že kdyby přede mě postavili medvěda, vůbec bych si ho nevšimla. 

Ve druhém dějství ukázal Cirk La Putyka své pravé já, měli jsme šanci vidět všechny účinkující, dokonce i jak trénují, jak si pomáhají a neskutečnou důvěru jeden ve druhého. Působili jako velká rodina, kterou jen tak něco nerozdělí. Zároveň mezi tím, co řekněme trénovali, několik z nich předstoupilo před mikrofon a povědělo nám svůj příběh. Není to pouze tým samých profesionálů, ale spousta z nich byla samouky, kteří začínali od nuly, bez žádné cirkusové školy a bylo vidět, že je tohle naplňuje a do vystoupení dávají naprosto vše.

V jejich angažmá nejsou pouze Češi, ale velká spousta cizinců, a dokonce i několik studentů z Kyjevské cirkusové školy, kterým poskytli azyl, dělí se s nimi o zkoušecí prostory a jejich know how. Ve třetím dějství ukázali, jak těžké to bylo za časů covidu pomocí povedené satyry. A v posledním čtvrtém dějství ukázali radost že můžou být opět společně na jevišti, před diváky a dělat, co milují a co je skutečně naplňuje.

Abych nezapomněla, tohle celé vystoupení bylo doprovázeno živou muzikou, která byla naprosto dech beroucí a dodala tak vystoupení naprostou korunu.

Tohle vystoupení rozhodně doporučuji vidět minimálně jednou za život, můžete vzít bez problému celou rodinu, určitě to stojí za zhlednutí a nebudete litovat. Navíc tak podpoříte českou kulturu, která se právě nachází v krizi.





Emma Sobotková

Žádné komentáře:

Okomentovat