pátek 3. června 2022

Velikonoce, Víte co vlastně slavíte?

Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších svátků křesťanů. Velikonoce úzce souvisí s Ježíšem. Přímo s jeho ukřižováním, které se stalo na Velký pátek, s jeho pohřbem na Bílou sobotu a nakonec s jeho zmrtvýchvstání v neděli Vzkříšení. Velikonoce jsou pohyblivý svátek, neděle vzkříšení připadá na první neděli po prvním jarním úplňku. V dnešní době Velikonoce spíše slouží jako oslava přicházejícího jara. Svatý týden Velikonoce se neskládají pouze z Velikonočního pondělí, ale z více dní.
 - První den je Škaredá středa. Ta je takto pojmenovaná kvůli tomu, že se na tuto středu vymetaly komíny, a také proto, protože se říkalo, že se nesmí v tuto středu nikdo mračit, aby se nemračil všechny ostatní středy v roce. V křesťanství je to tak, že se prý Jidáš v tento den zamračil na Ježíše. 

- Druhý je Zelený čtvrtek. Tento den se nazývá zelený, protože se jedlo zelené jídlo, aby byl člověk zdravý celý rok. 

- Třetí den je Velký pátek. Den Ježíšova ukřižování. Věřilo se, že tento den je magický. V tento den se měly otevírat hory a dávat své poklady.

- Čtvrtá je Bílá sobota Den kdy končí půst. Je v duch tradic. Pečou se beránci a mazance.

 - Poslední je Velikonoční neděle. Je to den Ježíšova zmrtvýchvstání a také den oslav v tradičním oblečení a se spoustou dobrého jídla. V církvi se koná nejdůležitější bohoslužba celého roku. 

Zvyky a tradice: 
Myslím, že Velikonoce a velikonoční zvyky zná a dodržuje spousta z nás. Ale víme, jaký význam tyto zvyky mají? 

Pomlázka je nejvýraznější symbol Velikonoc. Avšak k čemu taková pomlázka slouží? Vlastnoručně vyrobená pomlázka z mladého vrbového proutí ženě či dívce, která je jí vyšlehaná, má přinést mládí a zdraví. Jméno pomlázka tedy vzniklo z toho, že má pomladit. 

Malovaná vajíčka nebo také kraslice, nejsou jen jako dekorace či odměna pro koledníky. Vajíčka představují symbol zrození či plodnosti. 

Pečení jidáše, mazance a beránka: 
• Jidáše by se měli péct na zelený čtvrtek, Správné jidáše by měli mít tvar zamotaného váčku, který by měl připomínat provaz, na kterém se Jidáš, po zradě Ježíše, oběsil. 
• Pečení mazance nemá žádný specifický důvod či poslání. Mazanec má stojné těsto jako vánočka. V minulosti mazanec slaný, avšak dnes se připravuje sladký. 
• Velikonoční beránek patří mezi nejoblíbenější pokrmy Velikonoc. Beránek je symbol čistoty, nevinnosti a poslušnosti. Ježíš Kristus byl označován také jako beránek, který obětoval svůj život za spásu světa. 

Letošní Velikonoce byly od Květené neděle 10. dubna 2022 do Velikonočního pondělí 18. dubna 2022. Pro rok 2023 Velikonoce začínají Květenou nedělí 2. dubna 2023 a končí Velikonočním pondělím 10. dubna 2023. 

 Michala Fikartová

Žádné komentáře:

Okomentovat