pondělí 29. listopadu 2021

Typy na to, jak se připravit na maturitu

 

Jak vypadá příprava na maturitu?  Co všechno obnáší maturita? 

Tyto otázky si klade každý student, ale jen málokdy na ně dostane odpověď. V tomto článku bych chtěla vše objasnit, protože věřím, že by tento příspěvek mohl někomu pomoci s tím, že maturita není až takový strašák, který by nás měl děsit.

Nejdříve bych chtěla poukázat na to, jak je nespravedlivé, že maturanti minulého roku, tedy roku 2021, měli odlehčenou maturitu. Když si představím, že bychom se znovu objevili v karanténě, tak by mi většina dala studentů za pravdu, že bychom měli konečně čas se nějakým způsobem soustředit na zpracování a učení otázek. Je docela těžké skloubit maturitní otázky s přípravou na další předměty, ze kterých ani nematurujete, ale musíte se na ně učit, abyste nepropadli a vůbec se k té maturitě dostali. Vůči letošním maturantům je to velice nespravedlivé, protože odskáčou úplně všechno. Jak slohovky tak i ústní. Není to tak, že bych si na to jako maturant stěžovala, že budu mít ústní, ale buďme k sobě upřímní, proč jsou vůbec slohovky součástí maturity? Většina maturantů mi dá za pravdu, že by nám všem stačilo, aby se slohovky zrušili. Jen takovou malou spravedlnost. Přece jenom my byli v karanténě déle než předešlý ročník.  


Přece jen s tím nic nenaděláme a musíme se pořádně připravit. Nejdříve bych tady chtěla ale podotknout, ze kterých předmětů se vlastně maturuje, protože si pamatuju, že já sama jsem do druháku nevěděla z čeho se na naší škole vlastně maturuje. Státně všichni maturujeme z českého jazyka a pak máme na výběr, jestli chceme maturovat z angličtiny, druhého jazyka či matiky. Potom k ústním patří ještě jeden předmět, který si zvolíte sami. Dále je praktická, která se skládá z účetního softwaru, účetnictví a ekonomiky. Praktická zkouška je psaná ne ústní.



Teď bych vám dala takové malé typy na to, jak si tímto celým procesem projít s čistou hlavou. Samozřejmě, že maturita je stres, co si budeme, ale jak se říká: „Kdo je připraven, není ohrožen“. Nejdříve začneme maturitou z českého jazyka. Chtěla bych podotknout, že jsem velice ráda, že na češtinu máme paní profesorku Brabcovou, která už od září s nám probírá rozboru formálního a neformálního textu, didaktické testy atd. Důležité je opravdu přečíst všechny knížky, protože alespoň budete mít dobré svědomí, že jste si tu knihu přečetli a nemusíte se stresovat, že něco nebudete vědět. Co jsem také postřehla a také doporučila mnoha spolužákům je instagramový profil Odmaturuj, který nabízí skvělé rozbory. Je sice fajn si to všechno vypracovat sám, ale zrovna si myslím, že u té češtiny je super si to takhle koupit, protože ten čas, který byste tomu věnovaly, můžete věnovat na jiný předmět. Čímž se dostávám k angličtině. U té bych si všechny ty otázky zpracovala sama. Nejen, že budete vědět, o čem mluvíte, ale je to pro vás taky takové plus. Samozřejmě, že co se týče jazyků, je super si rozšířit svou slovní zásobu. Pokud nevíte, jak se otázky třeba na angličtinu učit doporučuju si udělat kartičky. Napište si jeden odstavec a ten si furt dokola čtěte a říkejte nahlas. Ono už to do té hlavičky půjde.

Hlavní je se na maturitu pořádně naučit. A i kdybyste to třeba neudělili na poprvé tak máte pořád dva pokusy s tím, že skládáte zkoušku jen z toho, co jste neudělali, krom praktické, tu opakujete celou. Doufám, že jsem vám tímto příspěvkem nějak pomohla a jsem si stoprocentně jistá, že všichni maturitu zvládneme.

Ilona Poláková, 4.D

Žádné komentáře:

Okomentovat