úterý 9. listopadu 2021

BTS a Coldplay vydávají společnou písničku a dominují hudebním žebříčkům.


Je 13. září, a Coldplay na Twitteru vypouštějí do světa zprávu, že 23. září Coldplay a BTS vydávají pre-release single "My Universe" z nadcházejícího alba "Music of the Spheres", které vychází 15. října. Sociální sítě vybuchují, největší popová kapela světa společně s největší skupinou světa budou mít společnou písničku. Samozřejmě hrají obrovskou roli ARMY, tj. fanoušci BTS, kteří jsou notoricky známí svojí obrovskou prezencí na sociálních sítích (je dost možné, že kdekoliv na twitteru budete pročítat komentářové sekce, uvidíte někoho s malou sedmičkou za jménem, což je jejich poznávací znamení.) Postupem dní vyplouvají různé teorie, které sedí do příběhových linek obou skupin, různé šifry, lidé si spojují název s různými referencemi obou interpretů, a buduje se hype, což je obrovská část nových releasů v dnešní době. Coldplay a BTS vydávají behind the scenes, různé fotky, videa, ve kterých jsou všichni pozitivně naladění, a ARMY jsou nadšení, jelikož to pro jednou vypadá, jako kdyby jejich oblíbenou skupinu někdo nevyužil pro svoje dobro, ale že s ní frontman kapely Coldplay, Chris Martin, jedná jako s rovnocennými partnery, které uznává a bez rasové zaujatosti. Mimo jiné také Martin prozradil, že My Universe složili Coldplay přímo pro BTS, jelikož je to song o lásce, která by prý neměla být oslavována, což krásně sedí pro kolaboraci těchto dvou skupin. Britové spolupracující s Korejci na americkém hudebním trhu. Není to moc?







24. září song vychází, a internet šílí. Coldplay zvolili svůj klasický dojemný text, 7 členů BTS se rovnoměrně prostřídalo, vznikly krásné harmonie těchto dvou celků a celý song je zakončený instrumentální částí pro tanec čistě pro BTS, kteří jsou známí svými choreografiemi.

5. října se My Universe dostává na 1. příčku Billboard Hot100, žebříčku, který nejpřesněji ukazuje relevantnost singlů na americkém trhu. Pro BTS to je 6. single za tento rok, co se na 1. místě umístil, ovšem pro Coldplay je to jediné 1. místo od roku 2008, kdy se zde dostala skladba „Viva La Vida“ z alba „Viva La Vida or Death and All His Friends“. Na tomto úspěchu se jak to bývá u BTS zvykem podílel prodej tohoto singlu na iTunes, což se v dnešní době streamingu, playlistingu a rádia už moc nevídá, ovšem ARMY je opravdu dedikovaná skupina, a také jeden z mála hudebních fandomů, který si hudbu kupuje pro podporu svých oblíbených umělců.

O týden později song sestupuje na 12. místo na totožném žebříčku a hype upadá. Ohlašuje se pár remixů, a během dalších týdnů se My Universe drží v top 30. Coldplay s tímto singlem vystoupí na několika akcích, a Chris Martin za BTS zpívá dokonce i korejské části, což je další ukázka jeho respektu k BTS. V několika dalších dnech vychází několik remixů, kde například SUGA, jeden ze tří rapperů v BTS ukazuje i své skladatelské schopnosti, a My Universe pořád silně stojí v hudebních žebříčcích.

15. října vychází 9. studiové album „Music of the Spheres“ od Coldplay. Album se potýká s ne moc pěknými recenzemi od kritiků a fanoušSků. Podobně jako jejich 5. studiové album „Mylo Xyloto“, toto album je kritizováno za obrovskou hromadu nepotřebného EDM a popu, kýčovitých textů a dalšího. Chris Martin na toto odpovídá: „Zaslechl jsem, že hromada lidí by si přála, abychom dělali stejnou hudbu jako 20 let zpátky. Ovšem my se posouváme, experimentujeme s novými věcmi, a naše stará hudba tady pořád je, stále si ji můžete poslechnout. Nechceme být limitováni jedním žánrem nebo stylem, nechceme se ničeho bát.“ Jako kladné stránky tohoto alba můžeme považovat propracovaný vesmírný koncept, který se táhne všemi písněmi. Fanoušci jsou teď rozděleni na 2 skupiny, a nám nezbývá nic jiného než sledovat, jak to bude s Coldplay dál.

Hupka, 3.D





















Žádné komentáře:

Okomentovat