pondělí 29. listopadu 2021

Prodloužení vánočních prázdnin

 Prodloužení vánočních prázdnin

Všichni žáci a studenti rozhodně již zaznamenali, že se uvažuje o prodloužení vánočních prázdnin. Je to ovšem už potvrzené? Od kdy do kdy by popřípadě byly? Kdo s tímto návrhem přišel a z jakého důvodu? Odpovědi na všechny otázky se dozvíte právě v tomto článku. 

Prodloužení vánočních prázdnin ještě není vůbec jisté, jedná se pouze o návrh budoucí vlády - pětikoalice stran ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN. Tato pětikoalice navrhuje prodloužení prázdnin z 23. 12. 2021 - 2.1. 2022  na 20. 12. 2021 - 2. 1. 2022. Jako důvod uvádí pokles nakažení Covidem-19 u dětí a mladistvých. Budoucí premiér Petr Fiala uvedl v jednom z rozhovorů „Nesmíme dopustit, aby Covid odnesl naše děti,“ a také vyslovil, že nechce, aby došlo k plošnému uzavření škol.

Ovšem ne všichni členové vlády s tímto návrhem souhlasí. Proti je např. nynější ministr Robert Plaga, který se proti návrhu postavil a řekl: „Prodloužení vánočních prázdnin nedává smysl, pokud současně nedojde k omezení aktivit i v ostatních sférách. To znamená k omezení provozu podniků, hromadných a volnočasových akcí a aktivit, ke kterým se vážou zvýšené sociální kontakty,“. 

Ministr Plaga ovšem není jediný, který je proti prodloužení prázdnin. Dalším je např. Šéf Asociace krajů ČR Martin Kuba, který vyslovil: „Z mého pohledu je sice sympatická debata o tom, jestli mají být vánoční prázdniny o dva dny delší, nebo o dva dny kratší, ale není to vůbec nic, co by v téhle chvíli vyřešilo, jak budou vypadat moravské nebo jihočeské nemocnice za týden,“.

Dojde tedy k prodloužení vánočních prázdnin? To je otázka, kterou v momentální chvíli nejsme nikdo schopen zodpovědět. I když by si to jistě většina žáků/studentů a pravděpodobně učitelů/profesorů přálo, odpověď je pouze ve hvězdách. Nezbývá nám tedy nic jiného, než čekat na finální vyjádření budoucí vlády. 

Laštovková Kristýna 4.C

Žádné komentáře:

Okomentovat