pondělí 29. listopadu 2021

Proč jet na Maltu?

 Malta je menší ostrov v Evropě, který je známý hlavně pro své bary a kluby. To že je Malta spíše ostrov pro mladé a jet tam s kamarády je výborný nápad je pravda, ale na své si přijdou i milovníci kultury a čistých pláží. Za zmínku také stojí, že na Maltě jste plnoletí již od 17. roku života.

Hlavním městem je Valletta, která je od roku 1980 zapsaná do seznamu UNESCO. Dalším městem je St. Julians, kde najdete právě centrum dění a všechny kluby, krásné pláže a zábavu. Asi nejznámějším klubem je zde klub Havana, kde nepotkáte jen malťany, ale především cizince ze všech koutů světa. Na Maltě se mluví maltštinou, která se vyvinula z arabštiny, ale většina populace zde mluví spíše anglicky.




Na Maltu se také hodně jezdí na jazykové pobyty. Hlavním organizátorem je společnost EF neboli Education First. Možná i díky nim se z Malty stala zem mladých a zem co žije hlavně v noci.

Pokud si do googlu napíšete "Malta" tak vám vyskáčou různé obrázky z Blue Lagoon. Nutno, ale podotknout, že toho patří na ostrov Gozo a ne na Maltu i když jsou tyto ostrovy tak propojeny, že se považují za jednu zem. 

Perfektní pláží je pláž Golden Bay, která je čistá a v  moři si můžete sednout i daleko od břehu. U této pláže jsou skály, na které v pohodě vylezete v pantoflích a nahoře je nádherný výhled, který je zvláště dech beroucí při západu slunce.  Ale jelikož je Malta ostrov se spoustou zálivů tak najdete pláže prakticky kdekoli. 

Co rozhodně stojí za zmínku tak je fastfood eeetwell, který najdete pouze na Maltě (pokud nepočítáme jednu pobočku v Belgii). Tento fastfood si zakládá na zdravých jídlech jako jsou saláty, wrapy a tak podobně. Je to trochu podobné Ugově salaterii, ale tak 10x levnější a 100x lepší. Na Maltě se celkově velice konzumuje maso a mořské plody, takže jako vegetarián to budete mít složitější se někde najíst, ale určitě to není nemožné.



Ze své vlastní zkušenosti bych určitě zainvestovala do hotelu, kde není rozbitá klimatizace a každý den vám přijde uklidit pokoj uklízečka. Také pokud má bazén tak je to velice fajn, protože moře je zde velice slané. A na kamenných pláží se vyskytují mořští ježci na kterého rozhodně nechcete šlápnout, protože pokud jste cizinec a musíte na Maltě k doktorovi tak se připravte, že budete čekat na ulici ve velkém vedru se spoustou dalších pacientů než vás vůbec vezmou na kontrolu. Ulice také nejsou na Maltě vůbec čisté, ale to nejsou už skoro nikde na světě. 

Celkově bych Maltu velice doporučila a už se těším až se tam znovu podívám.

                                                             Klára Vostatková



Žádné komentáře:

Okomentovat