pondělí 29. listopadu 2021

Nová covidová opatření

     V minulém týdnu Česká republika zaznamenala rekordní počet nově nakažených na nemoc
SARS-CoV-2. Ve čtvrtek 25.11. přibylo 27 929 nakažených za jediný den. Počet nově nakažených se tímto ve srovnání s minulým týdnem zvýšil o  14 517. Ke včerejšímu dni, tedy k neděli 28.11. je v nemocnicích aktuálně 5 804 lidí a z toho 947 ve vážném stavu. 

    Z těchto dat je tedy patrné, že pandemie covidu-19 u nás i nadále sílí, a proto se vláda v demisi, v čele s Andrejem Babišem, rozhodla od páteční půlnoci v česku zavézt tzv. nouzový stav a od 18:00 stejného dne se rozhodla k zavedení přísných restrikcí. 

    Restrikce, která v česku vzbudila největší rozruch je určitě zrušení adventních předvánočních trhů, které jsou už po desetiletí nedílnou součástí českých tradičních Vánoc. Stánkaři díky tomuto nečekanému a rychlému rozhodnutí vlády museli ze dne na den zavřít svoje malé stánky. Přesto jsou tu, ale nějaké výjimky. Ty jsou vztaženy na vánoční prodej stromků a kaprů a zákaz prodeje se také nevztahuje na farmářské trhy. 

                       Vánoční trhy - Praha 2016 

                       Vánoční trhy - Praha 2021       

 Další nečekanou restrikcí je zavedení minimálního počtu osob na hromadných akcích. Restaurace, kluby, herny a diskotéky musí zavírat již ve 22:00, i přesto, že v tomto specifickém odvětví je tržba nejvyšší právě po 22:00 nebo dokonce v tuto hodinu začíná teprve otevírat. 
V tanečních, kulturních, sportovních, či jiných volnočasových aktivitách je od pátku 16.11. možná účast pouze nejvýše 100 lidí. 
Na organizovaných sportovních, kulturních a jiných akcích bude moci být nejvýše 1 000 osob. 
Dále je zakázáno požívat alkohol na veřejných místech. Vyjímaje vnitřní prostory. 
Je také mimo jiné zakázáno se občerstvovat v nákupních centrech, vyjímaje oddělených restaurací. 

    Jednou z hlavních změn je také zavedení celorepublikového plošného testování na základních a středních školách. Každé pondělí (nebo jiný další den, kdy žák poprvé přijde do školy) se žáci a studenti, kteří nejsou plně naočkovaní nebo v posledních 180 dnech neprodělali onemocnění covid-19 musí testovat. Pokud testování odmítnou musí po celou dobu výuku nosit respirátor FFP2.

    Prokazování bezinfekčnosti i nadále zůstává stejné pouze pro děti do 12 let.
                                            
Covidovým certifikátem, tedy dokladem o negativním PCR testu, který mohou bezplatně na pojišťovnu absolovovat 5 krát do měsíce, se stále mohou prokazovat také lidé do 18 let, lidé, kteří nemohou být ze zdravotních důvodů očkováni nebo ti, kteří mají zatím pouze jednu dávku dvoudávkové vakcíny. 



                                                                                                                Iveta Troppová, 4.F




Žádné komentáře:

Okomentovat