pondělí 29. listopadu 2021

Jak probíhá kurz autoškoly?

V mém článku bych vám chtěla představila, jak probíhá takový kurz autoškoly. Protože před pár měsíci jsem tento kurz sama absolvovala ráda bych poradila těm, co buď nad kurzem uvažují nebo se na něj chystají.

Pokud chcete získat řidičský průkaz a řídit automobil musíte absolvovat autoškolu. Jako první si musíte vybrat samotnou autoškolu. Nejlépe je si vybrat takovou pobočku, která je blízko vašeho bydliště nebo vaší školy. Zažádáte si o přihlášku a obstaráte si od lékaře posudek o zdravotní způsobilosti. Vyplněné dokumenty odnesete do autoškoly a zahájíte tak tím kurz. Cena kurzu se pohybuje od 10.000-15.000 korun, délka kurzu je přibližně 3 měsíce.

Jako první vás čekají hodiny teorie, kterých bývá většinou 12. Zde se dozvíte vše o pravidlech silničního provozu a o údržbě vozidla. V některých autoškolách můžete docházet i na hodiny trenažéru, kde si na modelu auta v prostorech autoškoly vyzkoušíte základní manipulaci v autě.

Po teorii přihází 28 hodin výuky samotné jízdy. Je vám přidělen instruktor, se kterým si vy sami domlouváte termíny hodin. Jedna vyučovací hodina probíhá hodinu a půl. V průběhu kurzu by jste se měli naučit ovládat vozidlo, zvládat stresové situace na silnicích, vyzkoušet si jízdu v úzkých uličkách Prahy ale i na dálnici.

Po odježdění 28 hodin v autě vás čeká písemná a praktická zkouška. Příprava na písemnou zkoušku je především na vás. Doporučuji zkoušet si cvičné testy na webových stránkách Ministerstva dopravy, kde jsou připravené testy na různá témata, která se mohou ve zkoušce objevit. Zkouška se skládá z 25 otázek a časový limit je 30 minut. 

Pokud splníte písemnou část čekává vás praktická část. Zkoušku skládáte za přítomnosti komisaře, který hodnotí vaši jízdu. Samotná jízda trvá přibližně 30 minu Po zkoušce vám komisař sdělí váš výsledek. Pokud jste zkoušku splnili, dostanete potřebné dokumenty a můžete si jít rovnou zažádat o vydání řidičského průkazu. Pokud však zkoušku na poprvé nesplníte máte ještě dva pokusy.

Někomu se může samotná zkouška zdát příšerná, někomu však ne. Hlavní je zůstat v klidu a soustředit se na samotnou jízdu. Pokud se rozhodnete kurz absolvovat přeji vám hodně štěstí a mnoho ujetých kilometrů!



                                                                                                                          Kateřina Bohatá 4.C

Žádné komentáře:

Okomentovat