čtvrtek 4. října 2012

Jak to bude s maturitou 2013?

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Fiala je připraven prosadit tyto změny státní maturity:

Maturitní zkouška by měla mít od roku 2013 pouze jednu úroveň u všech zkoušek. Zůstává ale část společná, neboli část státní. Není tedy možnost vybrat si mezi dvěma úrovněmi, základní a vyšší. Také současný model maturitní zkoušky, který obsahuje povinnou zkoušku z českého jazyka a literatury a výběr mezi cizím jazykem a matematikou, by měl trvat ještě následující dva roky, tedy v roce 2013 a 2014.
Zkouška z českého jazyka bude mít tak jako doposud tři části. Didaktický test, který bude zadáván i hodnocen Cermatem. Písemná i ústní zkouška by měla být hodnocena na školách. Zadání a hodnocení bude upraveno prováděcím předpisem a vyhláškou.

Ve stávající podobě by měly zůstat zkoušky z cizích jazyků a matematiky, stejně jako v roce 2012. U matematiky by měl být rozšířený didaktický test o větší počet otevřených úloh a navýšení času před začátkem zkoušky.


Maturitní vysvědčení by měl žák obdržet ihned po úspěšném složení poslední zkoušky. Harmonogram přezkumného řízení má být nastaven tak, aby žák, který v rámci přezkumného řízení z maturitní zkoušky prospěl, obdržel vysvědčení nejdéle před zápisem na vysokou školu.
 
 
 


Zuzana Brdičková


 

Žádné komentáře:

Okomentovat