čtvrtek 4. října 2012

Slavnosti vína


Tradiční sklizeň, zpracování hroznů, odpolední soutěže, k tomu burčák a večer s cimbálovou muzikou. Vinobraní patří k nejoblíbenějším společenským akcím milovníků vína. Zvláště moravské vinné sklepy a vinařské oblasti jsou známé po celém světě. Tato akce je většinou spojena s kulturním programem, hudebními vystoupeními a degustacemi vína a burčáku. Vůbec nejslavnější je zřejmě Znojemské vinobraní  - i v roce 2012 ožilo vínem, hudbou, kulturou, pochoutkami a zábavou. Dalším významným vinobraním je tradiční Pálavské vinobraní, které se konalo v Mikulově - v asi nejatraktivnější vinařské oblasti. Vinobraní se obvykle konají i v řadě dalších moravských vinařských obcí, např. Strážnické vinobraní, Velkopavlovické vinobraní, Velkobílovické vinobraní, Vinobraní v Moravské Nové Vsi, v Hodoníně, v Blatnici a řada dalších.
 
                 
Ale i menší vinařské akce mají své kouzlo. Například rychle se rozvíjející tradice otevřených sklepů je mezi milovníky vína možná ještě oblíbenější a vyhledávanější než velkolepá vinobraní. Slavnosti otevřených sklepů jsou více o víně a setkávání milovníků vína s vinaři. Celoročně vinaři nabízejí firmám i jednotlivcům své sklepy a sklípky k příjemnému posezení spojenému s degustací a výkladem sommeliera.  Tak jako každoročně i v roce 2012 vinobraní v různých městech přilákala tisíce příznivců vína.
I v nevinařských oblastech se pořádají podzimní akce související s vinobraním, tzv. „Burčákobraní“. I já jsem se jednoho zúčastnila a příjemně jsem se bavila. Už se těším na příští rok.

 

 

Lucie Hrušková

Žádné komentáře:

Okomentovat