úterý 22. listopadu 2016


SUPERÚPLNĚK

 
Úkaz, který lze spatřit jednou za 68 let! A tento moment nastal právě tento týden, v pondělí, 14. listopadu. Takzvaný superúplněk, nebo superměsíc (anglicky Supermoon), je astronomický jev daný tím, že Měsíc neobíhá kolem Země po kružnici, ale po elipse a díky tomu je od nás při úplňku pokaždé jinak daleko. Pokud se zároveň sejde okamžik, kdy je Zemi nejblíže s okamžikem, kdy nastává úplněk, potom hovoříme o velkém úplňku. Taková situace nastává přibližně jednou za 14 měsíců, ale ne každý superúplněk je stejně velký. Poslední opravdu velký byl k vidění 19. března 2011, ale letošní listopadový úplněk byl nejenom největší v letošním roce, ale dokonce za posledních 68 let.

 
Valerie Zbrožková a Denisa Korityáková
 

úterý 15. listopadu 2016

Zlaty hattrick!


České tenistky přepisují historii. Už potřetí v řadě vyhrály slavný tenisový turnaj Fed Cup. Ve finále přehrály v závěrečné hře tým Francie, který nám podlehl ve čtyřhře. Konečné skóre 3:2 pro Českou republiku také znamená, že Češky jako první v historii dokázali tento ženský turnaj vyhrát pětkrát v posledních šesti letech.
 
Plíšková se Strýcovou si vlastně jen prohodily role ve finálovém nerváku. V pražské O2 areně vybojovala naději Plíšková. Teď zachránila český tým její tehdejší deblová parťačka Strýcová, protože česká jednička podlehla Carolině Garciaové.Za hrdinku je nyní „Divá Bára“. Ve druhé nedělní dvouhře zaskočila za zraněnou Petru Kvitovou a přehrála francouzskou náhradnici Alizé Cornetovou. Pak Strýcová s Plíškovou připravily Garciaové s Mladenovicovou první deblovou porážku ve Fed Cupu.
 
 
Niedermeier, Ištok

úterý 8. listopadu 2016

DNY KANADY
Velvyslanectví Kanady už po čtvrté uspořádalo festival v městské knihovně v Praze „DNY KANADY“, který je rozřazen do několika dnů a je přístupný pro veřejnost. Na každý den je připraven odlišný program.

V pátek 4. 11. 2016 studenti čtvrtých ročníků naší školy navštívili přednášku „Dny Kanady“ v hlavní městské knihovně v Praze.
Nejprve jim byla představena celá výuka v Kanadě. Byly jim blíže ukázány všeobecné informace o studiu v zahraničí, možnosti práce při studiu a další podrobné informace o organizaci v podobě prezentace a letáčků. Dozvěděli se, že některé české vysoké školy komunikují právě s vysokými školami v Kanadě a nabízejí propojené/výměnné studium (od několika týdnu až po měsíce).
Poté byl promítán francouzský film „Vášeň Augustýny“, který byl doprovázen anglickými i českými titulky. Film byl pro mnohé žáky (i profesory) velmi emotivní.

Více informací se dozvíte na stránkách městské knihovny v Praze nebo na stránkách dnů Kanady: 

Pokud máte i vy zájem o studium v zahraničí, neváhejte a najděte si čas na přednášku, příprava na zahraniční studium trvá i několik měsíců! 

Markéta Záhorová, 4.E
Den otevřených dveří
 
 
Čas do dnu otevřených dveří se nám pomalu, ale jistě krátí. Rády bychom vám přiblížily, na co se můžete těšit, co vás čeká a nemine. Letošní novinkou budou gumové náramky s logem naší školy. To ale není vše! 
Dozvíte se zde spoustu zajímavých informací ohledně výuky, jaké moderní vybavení používáme a další výhody pro žáky.
Velkým plusem je snadné připojení na WI-FI, bufet s mnoha dobrotami a automat, který je vždy naplněn.
Od naší školy můžete očekávat kvalitní vzdělání a profesionální přístup učitelů.
Budou tu pro vás připraveny práce studentů a každý pedagog se vám bude rád věnovat.
Naše škola je jedna z nejprestižnějších, a proto doufáme, že se k nám přidáte a dosáhnete vzdělání, po jakém toužíte.
Těšíme se na vaší návštěvu a nezapomeňte, dobrou náladu s sebou :)
 
 
 

                                                                                                                 Suchanová, Kubrtová, 4.B

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



pondělí 24. října 2016

Oslavování moderních vymožeností
 V hodině literatury jsme se pokoušeli o tvoření básní, zde se vybralo pár těch nejlepších.
 
 


Lednička
Moje lednička
vypadá jako sněhová kostička.
Vejde se do ní hromada jídla
a má na sobě zajímavá čidla.
Když ji otevřu, usměje se na mě svým zářivým úsměvem
a překvapí mě libozvučným zpěvem.
Vždy mi vše nabídne ráda
a mám ji rád jako svého nejlepšího kamaráda.
 
V. Rozman (3.C)
 
Oslava světlušek
 
Jednoho dne v neděli,
když leželi jsme v posteli,
vypadl nám proud,
náš světluškový brouk.

Byl to děs a utrpení,
bez světla nic možné není.
Běhali bychom jak v lese,
bez světla se každý třese.

Edison je ten pán, co už není,
bez něho by nevzešlo to světlo-dění.
Tak slavme, leťte, světlušky drahé,
dokud máte sil, váš žár nás hřeje.
 
S. Pasálková (3.C)
 
 
 
 
Můj počítač
Přestože už něco umím,
někdy mu moc nerozumím.
Často je to velký teror,
nezná nic – jenom error.
 
Když už kladivo se nese,
monitor se jenom třese.
Vždycky však mu odpustím
a jsem zase jenom s ním.
J. Korsa (3.C) 
 
 

Technická báseň
Přibližuji se k tobě a vnímám tvé ladné křivky,
v mysli už nemám ty naivní dívky.
Pouze tebe, vzpomínám,
jak když se tě dotknu,
peklo v tvém nitru rozpoutám.
Přivádím tě k životu,
poslouchám tvé výdechy.
Mísí se v tobě všechny pozemské živly,
země, voda, vzduch, oheň i ten nejmocnější – láska ženy.
Pomodlím se, než spojím živé s neživím, ať nasedám s čistým svědomím.
Vzdaluji se od rodiny, přátel, domova, od života.
Nezajímám se o smrt nebo žití,
nekladu si otázky či má smysl bytí.
Všechny věci jsou za mnou,
když letím zatáčkou stotřicítkou.
 
Nikdy se nebojím, nasedám a umírám,
sesedám a znovu se rodím.
Vždy až po čase, až ji uklidím,
dojde mi, co v sedle nevidím.
Přepadne mě panická hrůza,
až zjistím, co se mohlo stát,
ale v ten moment mé srdce bilo pomalu a s klidem, jako už tolikrát.
 
Někteří si budou stěžovat, nadávat na mě.
Hrubě se osočovat byť já ujedu hravě.
Avšak já nemám kontrolu nad tím vším,
nad celým tělem mým.
Jsem jen divák a toto je drama: Kde je lidským citům hrana?
Můžete si pomyslet, že stroj nemůže vyvolat takové pocity,
to jste však tedy nikdy neumírali ani nežili.
Poznáte potřebu žít a milovat,
až si poprvé budete helmu sundávat.
 
Altman L. (3.F)
 
 
Mobilní telefon


Martin Cooper, ano, byl to on, 
kdo vynalezl první mobilní telefon.

Usnadnil tak život spoustě lidem,
díky němu můžu volat mámě s klidem. 
 
Připojit se na facebook není problém žádný,
můžou mě tak zkontaktovat všichni moji známí.

Další funkcí mobilu je třeba hraní her,
sázení kytek a zabíjení monster.

Také nesmím opomenout užitečné focení,
fotím si své taháky, když je zkoušení.

Když mi dojde baterka, začnu panikařit,
bez receptu na netu neumím ani vařit.

V dnešní době už bez něj žít nejde,
nikdo bez telefonu z domu neodejde.

2016, to je strašná doba,
telefon je pro lidi silnější než droga. 
 
 
 
Hašlerová K. (3.C)

úterý 27. září 2016


Praha z pohledu kavárenského povaleče

 
Z nepřeberného množství kaváren v Praze je opravdu těžké vybrat tu designově nejzajímavější, s tou nejlepší kávou, příjemnou atmosférou, dobře dostupnou lokací a nějakým tím dobrým zákuskem, který neodmyslitelně patří k dobře pražené kávě. Námi vybrané kavárny aspoň určitě splňují tu dobrou lokaci, jsou totiž focené v blízkosti Karlova Mostu, Malé Strany a Petřína. Spoustu z kaváren jsme navštívily poprvé, u spousty se nám líbil exteriér kavárny, ale interiér jsme neviděli a samozřejmě jsou tu a takové, které máme velice v oblibě a naše návštěva je na běžném pořádku dne.

 Myslíkova ulice je zaplněna nespočtem restaurací a kaváren, takže pokud tápete, kam si jít po škole sednout a neradi využíváte český řetězec kaváren značky Cross Cafe, tak vám můžeme doporučit například tyto kavárny.



 Pokud rádi sázíte na klasiku, ve kterém si dávali schůzku před desítky lety vaši prarodiče, přičemž máte z jedné strany výhled na Vltavu společně s Pražským hradem a nebo možnost koukat na (stále polorozbouranou) původní stavbu Národního divadla, popřípadě Novou scénu Národního divadla, tak musíte zajít do (světoznámé?) kavárny Slavia.
Pokud projdete jakoukoliv uličkou Prahy, tak určitě alespoň jednu kavárničku najdete. Sice to nejsou takové rarity jako například Café Louvre, ale to neznamená, že si tam Vaší ranní nebo odpolední kávu, nemůžete užít. 



                                                                        V. Zbrožková, D. Korityáková

sobota 24. září 2016

Tváře

U nás na škole, jakožto na ekonomickém lyceu, asi nejnezajímavějším oboru široko daleko,  se nachází spíše taková podřadná část společnosti. Jen za těžko by si někdo mohl myslet, že z ní vyjde někdo slavný, nebo naopak někdo kdo skončí na ulici. Tato škola je jednoduše odsouzena k normálnosti. Lidé, kteří z ní vyjdou, proplují životem jen na té své jediné střední vlně a nikdy se neohlédnou.

Je to pravda?
Ne..

Je to povrchní pravda

Ale z části to pravda přece jen je. Kolik z Vás se snaží nahlédnout pod povrch? Kolik z Vás si všimne, že ta holka jen hraje že je blbá, aby byla oblíbená? Že ten kluk se směje a zdraví na chodbách a už cestou domů pláče? Ta šprtka co se jen učí je k tomu donucena? Ten kluk je holka a ta holka je kluk? Ten nejzajímavější člověk je vlastně nejmíň zajímavý a ten nejméně zajímavý má v sobě něco víc? Že i učitelé trpí? A že se dotkneme toho druhého každý den, ale doopravdy se nesnažíme se pochopit. A pomoct si navzájem.

Ani nevím co tím vším chci říct. Vím že změnu nalézti je nemožno (omluv prosím mou poetičnost). Jen tě chci ujistit, že na to nejsi sám (snad ani já), protože vždycky se najde jedna černá ovce, která vidí pod povrch. Aspoň v to doufám.


Jeden z lidu

pondělí 19. září 2016

Podzimní barvy na nehty




    Léto už nám bohužel pomalu končí a je čas se naladit na podzimní atmosféru.
    Každý z nás si začíná obměňovat šatník a k tomu patří i sladění nehtů k novému oblečení.
    A jaké jsou podzimní barvy v roce 2016? Tak to vám teď prozradíme.

    
Letošní podzim frčí převážně v lesklých odstínech, nikoli v matných.
Máme tu pro vás pár ukázek pro inspiraci.


Essie - Butler Please - 295,- Kč
Stars Enamel - Gabriella Salvete - 04 Mistero grey - 100,- Kč
    
                                                        
Essie - Over the top - 295,- Kč
OPI - Malaga Wine - 290,- Kč

               




Nejkrásnější odstíny najdete na e-shopech značek Essie a OPI.


V. Kohoutová, L. Fafelová, 3.C

Největší problém

V poslední době bylo utopení mladého Adama vnímáno jako největší problém českých médií. Stalo se to v sobotu 10. 9. 2016 v libereckém bazénu a několik lidí to straší dodnes. Policisté našli chlapcovo tělo po dlouhém hledání v odtokové rouře. Naštěstí měl hoch mnoho kamarádů, kteří uctívají jeho památku každý den. A my s nimi.

A teď vážně...
Také jste si všimli, že se v médiích řeší nepodstatné věci místo toho, aby se poukazovalo na opravdový problém, který se jen prohodí mezi řečí? I radikální teroristickou skupinu ISIS nám každá televizní stanice popíše nějak jinak a člověk se v tom ztrácí. A přitom podávají pouze zjednodušené a neúplné (mnohdy i mylné) informace. Ale o Adamově životě víme vše do nejmenších detailů.

Myslíme si, že o tom přemýšlí spoustu mladých lidí. Dokonce nám nápad na tento článek předhodila báseň jednoho z našich známých, kterou přikládáme. Co si o tom myslíte Vy?

Tímto se s Vámi loučíme a přejeme hezký den.


Gabriela a Mariana, 3.F



RECEPT: Makový cheesecake de facto bez výčitek

Cheesecake patří jednoznačně mezi nejpopulárnější koláče na světě. Existuje několik druhů. Sladký, slaný, pečený a nepečený. My si dnes ukážeme recept na pečený makový cheesecake. Věděli jste však, že si můžete připravit zdravější a stejně chutnou verzi?


INGREDIENCE:

 na korpus:
  • 70 g mletého máku
  • 30 g strouhaného kokosu
  • 100 g ovesných vloček
  • 100 ml mléka
  • 2 pl kokosového oleje
  • sladidlo podle chuti (např. trošku stévie nebo kokosového cukru)
na náplň:
  • 500 g polotučného tvarohu (je na Vás, jaký si zvolíte)
  • 40 g kokosového cukru (nebo jiného sladidla)
  • 2 vajíčka
  • šťáva z poloviny citronu
  • citronová kůra



POSTUP:
 
Všechny ingredience na korpus smícháme a vzniklou hmotu natlačíme do dortové formy. Poté smícháme ingredience na náplň, kterou na závěr ochutíme šťávou z citronu a citronovou kůrou. Náplň pak nalijeme do formy s korpusem. Cheesecake pečeme na 180°C po dobu 40 minut. 
 
Bude to těžké, ale nebuďte nedočkaví a nechte upečený cheesecake dostatečně vychladnout. Nejlépe, když ho umístíte na pár hodin do lednice.
 
Přejeme Vám dobrou chuť!
 
Kristýna & Radka, 3.E