úterý 14. listopadu 2023

Exkurze do Městské knihovny


Ve čtvrtek 2. listopadu 2023 jsme se v rámci předmětu Literatura netradičně vydali do smíchovské pobočky Městské knihovny.

Poté, co jsme dorazili do knihovny, u vchodu na nás čekala slečna knihovnice, která nás zavedla do dětského oddělení a tam nám představila program, který nás bude čekat. Program se jmenoval Kniha jako předmět/materiál.

V první části programu nám pověděla o historii knih a knihtisku. Dozvěděli jsme se například, že knihy byly dříve velmi vzácné a drahé zboží. Psaly se totiž ručně na pergamen, který byl ze zvířecí kůže. Také se ořízka knihy zalévala voskem, aby se do knih nedostal prach a vlhkost. Následně jsme se dozvěděli, že kniha se skládá z desek, hřbetu knihy, kapitálku, ořízky, přední předsádky a bloku knihy.

Další část programu byla kreativní. Na stolech pro nás byly připraveny vyřazené knihy a časopisy. Naším úkolem bylo vystřihnout z knih texty a nalepit je k obrázkům, tak aby vznikla zajímavá a vtipná koláž. Tato část programu se nám líbila nejvíce, protože jsme se mohli všichni aktivně zapojit a použít svou fantazii.

      



                                                  ukázky z žákovských prací


Nejdříve jsme nevědeli, co si pod názvem programu představit, ale velmi mile nás překvapil. Slečna knihovnice byla moc milá a přátelská a program nás bavil. Byli jsme rádi, že jsme si o knihách jen nevyprávěli, ale mohli jsme s nimi i pracovat a dozvěděli jsme se spoustu užitečných a zajímavých věcí.

Za LIN3 Alžběta Langmajerová a Julie Rosenbergová

Žádné komentáře:

Okomentovat