středa 22. února 2023

Zemětřesení v Turecku a Sýrii

V noci z 5. na 6. února roku 2023 postihla Turecko a část Sýrie velká katastrofa. Nastalo totiž velmi silné zemětřesení, které mělo sílu 7,8 stupně na Richterovy stupnici.

První otřes začal ve 4:17 hodin místního času, druhé následovala ve 13:24 hodin. Mezi zasažené oblasti patří především města Gaziantep a Kahramanmaras v Turecku. Podle vědců příčina zemětřesení nastala ve Východoanatolském zlomu, kde se stýkají Anatolská a Arabská litosférické desky. Zemětřesení tedy vzniklo posunem těchto dvou litosférických desek. 

Pro nás je poslední známý počet obětí asi kolem 45 000 lidí a dalších 120 000 zraněných. Co se týče škod na majetku, dohromady bylo zničeno asi 5 600 budov, a podle předběžných odhadů může škoda dosahovat až 71 miliard Dolarů. 

Turecký úřad také uvedl, že v oblasti, která byla zasažena těmito silnými otřesy zaznamenali asi 4300 dalších otřesů. Dalším důsledkem zemětřesení byla také menší vlna tsunami, která naštěstí bez větších škod zasáhla jen pobřeží. Podporu vyjádřila Turecku a Sýrii Evropská unie, Severoatlantické aliance a řada neziskových organizací. Také byly vyslány záchranné složky od Spojených států amerických, Spojeného království, Indie, Francie, Polska, Rumunska, Slovenska, Ukrajiny, či Ruska. 





Nelibová 3.E




Žádné komentáře:

Okomentovat