středa 22. února 2023

Katastrofa v Turecku

6. února ve 4 hodiny ráno zasáhl Turecko a Sýrii první obrovský otřes o síle 8,0 na momentové škále. to je pro představu stejné uvolnění energie jako kdyby bylo svrženo 1200 atomových bomb shozených na Hirošimu. Následkem tohoto otřesu vzniklo malé tsunami, které naštěstí nepoškodilo, ale zasáhlo pobřeží blízko k epicentru, které bylo na místě vzdáleném 33 kilometrů od města Gaziantep, které se nachází v okolí řeky Eufrat. Odpoledne téhož dne zasáhl tuto oblast další mohutný otřes o síle 7,7 na momentové škále. Otřesy byly cítit i na území Řecka či Egyptu. Dotřesy měly sílu maximálně 6,7 stupňů na momentové škále a otřásají Tureckem a Sýrií do teď.

Na následky zemětřesení zemřelo přes 45 000 lidí, zraněno je přes 120 000 lidí a stále se pohřešují tisíce lidí. Šikovné týmy záchranářů již z trosek vyprostili přes 10 tisíc lidí. Turecký prezident Erdogan vyhlásil mimořádný stav, povolal armádu na nejvíce zasažená místa a všechny bezpečnostní složky nepřetržitě pomáhají všem zasaženým. Podle informací se podílí na záchranných akcích přes 210 tisíc osob.

Turecku se dostává mezinárodní pomoci například od Spojených států amerických, Spojeného království, Indie, ale i Ukrajiny a Ruska. Dohromady bylo vysláno na postižená území přes 113 000 záchranářů včetně 68 českých záchranářů ze specializovaného útvaru USAR (Vyhledávací a záchranný odřad do obydlených oblastí).


Matěj Pískovský

Žádné komentáře:

Okomentovat