středa 22. února 2023

Předčasné volby na Slovensku

 Předčasné volby na Slovensku 

Před třemi lety by nejspíš nikdo neřekl, že dnes bude celá Evropa stát před ohromně složitou ekonomickou, sociální i ideologickou situací, způsobenou pandemii Covidu-19 a následnou válkou na Ukrajině, která otřásla světem. Do toho všeho budou již letos na podzim, konkrétně 30. října, slovenští občané postaveni před mimořádné volby. Volby, které nejen, že určí směr Slovenské politiky na roky dopředu, ale dost možná nastaví nové společenské a hodnotové pořádky.

Parlamentní volby roku 2020 jasně vyhrála populistická strana OL'aNO Igora Matoviče. Vláda, kterou tato strana složila se stranami SME RODINA, SaS a Za ľudí, prošla spoustou problémů, které vyústili až v odstoupení premiéra Igora Matoviče, jehož mandát, až do letošního roku, zastupoval Eduard Heger. 

Na obzoru se, objevili nové tváře i staré, známé osobnosti z čehož nejvýraznějším je bývalý, dvojnásobný premiér Robert Fico, stojící v čele strany SMER SD. Ten svou populistickou politikou zneužívá strach občanů z ekonomické a sociální situace. Pokud vyhraje tato strana volby a složí, ať už sama nebo s koaliční podporou, vládní většinu v parlamentu, tak hodlá úplně obrátit zahraniční politiku země, například zrušením závazků a podpory Ukrajině nebo obrácením se od společných evropských postojů. 

Situací, které po volbách mohou nastat je mnoho a nakonec je vždy důležité respektovat výsledek demokratických voleb, je ovšem zásadní na možné hrozby upozorňovat a diskutovat o nich dříve než vůbec nastanou.


  

Samuel Uiblein


Žádné komentáře:

Okomentovat