středa 22. února 2023

F1 se vrací! Co nás v nové sezóně čeká?

Více než tří měsíční čekání je u konce! Nová sezóna Formule 1, královny motorsportu, se nezadržitelně blíží. Zkušení jezdci i nováčci, mírně upravená pravidla a dechberoucí příběhy, které k F1 neodmyslitelně patří. První závod je na pořadu již 5. března, kdy pět startovních světel zhasne v Bahrajnu. 

F1 je celosvětový fenomén. Odpovídá tomu i kalendář míst, kde se jednotlivé velké ceny odjedou. Letos jich je 23. Již tradičně nechybí „klasické“ okruhy jako například italská Monza, britský Silverstone nebo belgické Spa-Francorschamps. Své místo v kalendáři mají také „městské“ okruhy, kde piloti projíždí centry světových měst. Monako, Baku nebo Las Vegas jsou místa, kde fanoušci mohou být svým idolům ještě blíž, než tomu je na normálních okruzích.

O titul se popere 20 pilotů z 10 stájí. Prvenství obhajuje nizozemský jezdec Max Verstappen z Red Bullu, který si podmanil loňskou sezonu a překonal tím i mnoho rekordů. Nicméně nemůžeme odepisovat ani další jezdce. Lewis Hamilton a George Russell, jezdci v barvách Mercedesu, budou rozhodně chtít odčinit minulou nepovedenou sezónu. Počítat také musíme s Ferrari, které se po propadu v posledních letech vrátilo na výsluní a Charles Leclerc s Carlosem Sainzem se rozhodně budou chtít zavděčit fanouškům „Tifosi“. 

Očekávání jsou pochopitelně ale i u jiných týmů. McLaren v čele s Landem Norrisem nebo Alpine, který má ve svých službách ryze francouzskou sestavu Ocon - Gasly. Bude také zajímavé sledovat výkonost Aston Martinu, kde se objeví dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso, či Haas, kde se potkají dva zkušení jezdci, kteří ještě svůj potenciál nenaplnili. Alfa Romeo, AlphaTauri a Williams jsou týmy, které určitě budou chtít posbírat více bodů, než v minulé sezoně.

Letošní sezona nabídne také některé novinky. Tou největší novinkou jsou samotní nováčci v F1. Oscar Piastri, Nyck de Vries a Logan Sargeant pojedou svou první sezonu a všichni jsou v očekávání, jak se jim bude dařit. Lehké novinky najdeme také v týmových lakováních jednotlivých týmů, ale u většiny týmů je koncept podobný jako loni.

Otázek pro letošní sezonu je mnoho. Kdo ovládne letošní sezonu? Jaký monopost bude nejrychlejší? Kdo překvapí a kdo naopak zklame? Fanoušci se již nemohou dočkat, až na tyto otázky dostanou odpověď.


                                                  


                                                                         Marek Kváš 3.E





Žádné komentáře:

Okomentovat