neděle 29. ledna 2023

SPALOVAČ MRTVOL PASÉ, NEBO NOVODOBÁ ZÁBAVA?

Velice známé dílo autora Ladislava Fukse Spalovač mrtvol je již tradičním dílem naší doby. Kniha, jejíž zpracování, může v někom budit pocity nechuti, v jiných zase zájem o literaturu druhé vlny válečné prózy, je velice kontroverzní. Po většinu času, když se někoho zeptáte na tuto knihu, dostanete odpověď odporu a nelibosti knihy. Ovšem i tak patří do seznamu maturitní literatury a je velice oblíbená u maturantů. Ne z důvodu, že by se jim příběh nějak zásadně líbil, ale dá se z ní krásně vyčíst život lidí v období druhé světové války.
Divadlo D21 se proto rozhodlo udělat představení trochu jinak. Druhé ročníky Českoslovanské akademie obchodní Dr. Edvarda Beneše Resslova 8 by to mohli potvrdit. 13. prosince vyrazili třídy 2.A, 2.E a 2.F spolu s učiteli českého jazyka na toto představení. Když řekneme, že to byl zážitek na celý život, bude to pravda. Toto zpracování bylo opravdu jedinečné. Herci komunikovali s publikem, ať už prostřednictvím řečnických otázek vhozených do prostoru či podáváním věcí, aby si je studenti mohli prohlédnout. Tímto dokázali herci vytvořit jedinečnou atmosféru a vtáhnout diváky do děje. A i když studenti moc dobře věděli, jak příběh skončí, závěr jim vyrazil dech z plic.
Toto představení se hercům opravdu povedlo a studenti mají zážitek, ze kterého mohou čerpat inspiraci v maturitním ročníku.

Karolína Řezníčková, 2.A

Žádné komentáře:

Okomentovat