středa 12. října 2022

Situace prvovoličů

Situace prvovoličů 

Prvovoliči, často opomíjená a podceňovaná skupina voličů, která je ovšem pro budoucnost země možná tou nejdůležitější. Prvovolič by se dal charakterizovat jako mladý občan, který dal poprvé svůj hlas ve volbách. Bohužel postavení prvovoliče a celkově mladších voličů není v našem státě vůbec jednoduché, i když se o tomto tématu mluví čím dál více, tak stále není moc stran, které by se orientovaly nebo reprezentovaly názory mladých voličů. Tento fakt je i velkým faktorem proč se spousta mladších lidí o politiku nezajímá a k volbám nechodí, jak ale docílit toho, aby mládež projevila větší zájem o politickou situaci, není jednoduchý úkol.

V následujícím půl roce nás čekají hned dvoje volby a to volby do Senátu a volby Prezidenta republiky. Pokud chtějí politické strany a i jednotliví kandidáti hlasy prvovoličů, musejí je oslovit co nejdříve.            Dalším faktorem při prvních volbách, je neznámost programu politických stran nebo celková neinformovanost o kandidátech. Velice často se poté stává že volí někoho s kým se v názorech naprosto rozchází.

Graf porovnání popularity politických stran u věkových kategorií

Spousta mladých lidí nemá ještě plně formované názory podle kterých by se měli rozhodovat k první volbě. Volí poté hlavně podle vnějších vlivů jako názory rodičů, přátel nebo podle vlivu médií a ne podle svých vlastích hodnot. 

Na závěr je třeba říct, že i přes neustále se zvyšující účast prvovoličů u voleb, je stále nízká a mělo by se dbát na to, aby se jak zájem, tak účast co možná nejvíce zvyšovala.

Graf porovnání účasti věkových skupin roku 2021 s rokem 2017

Samuel Uiblein


Žádné komentáře:

Okomentovat