středa 12. října 2022

Netflixový fenomén nebo zneužití pozůstalých?

 

„Mostrum: příběh Jeffreyho Dahmera“ je velmi populární netflixová desetidílná minisérie popisující život brutálního sériového vraha, který od svých osmnácti let zavraždil sedmnáct mladých mužů.



Jeffrey Dahmer, zde ztvárněn charismatickým hercem Evanem Petersem, si v letech 1978 až 1991 náhodně vybíral převážně gaye afroamerického, asijského nebo hispánského původu. Své oběti většinou zdrogoval a následně velmi brutálně znetvořil a dokonce projevoval znaky nekrofilie a kanibalismu. Byl dopaden až díky jedné z možných obětí, které se povedlo uniknout a nahlásit ho policii. Dopaden mohl být o hodně dříve, ale kvůli ignoraci amerických státních orgánů na stížnosti na inteligentně vypadajícího Dahmera, se tak nestalo.  Těmto vraždám údajně předcházelo velmi traumatizující dětství a značná sociální izolace.

Obrovské ohlasy tento seriál získal hned v prvním týdnu ode dne 21. září, kdy byl



uveden na Netflix jako premiéra. Okamžitě získal značnou pozornost, která přeskočila dosud nejsledovanější japonský seriál s názvem Hra na oliheň (Squid game).

Popularita se vtiskla i do samotného hodnocení, na mezinárodním IMDb získal skóre 8,4 z 10 a u nás ČSFD ukazuje 87%. Hlavní kladně hodnotícím aspektem se stala autenticita seriálu, ať už skoro přesným nepodobením vraha či jeho notoricky známého bytu s číslem 213. Kritici naopak kritizují značnou část seriálu věnovanému obětem Dahmera, prý je zde znázorněno pouze utrpení mužů a zneužívání jejich památky. Podobně se k tomu vyjadřují pozůstalé rodiny, které kvůli veřejným záznamům ze soudního líčení a případu nebyli vůbec obeznámeni s tvorbou tohoto seriálu a jejich ztvárněním v něm.

Rita Isabell roku 1992 podala výpověď u soudu jako sestra zavražděného devatenáctiletého Errola Lindseyho. Na základě její a dalších výpovědí byl Jeffrey Dahmer odsouzen k patnácti doživotních trestů. Zmíněná se vyjádřila k naprosto přesné rekonstrukci svého projevu:


„Některé části seriálu mě potrápily, zejména když jsem viděla samu sebe. Když jsem spatřila své jméno na obrazovce a když herečka začala odříkávat totéž, co jsem kdysi pronesla já, kdybych neměla dostatek informací, skoro bych se domnívala, že to jsem opravdu já. Její vlasy byly stejné a měla totéž oblečení. Připadalo mi, že to celé znovu prožívám. Všechny tehdejší emoce byly zpátky.“ 

(Insider)


Další kritiku vznesla LGBTQ+ komunita, jelikož ve své premiéře byla minisérie Netflixem označená tagem „LGBTQ“, zřejmě kvůli Dahmerovi a zesnulých orientaci. Diváci si následně začli stěžovat a po pár dnech netflix tento tag stáhnul.

Štefánová Anna

Žádné komentáře:

Okomentovat