úterý 19. dubna 2022

Jak bude vypadat letošní playoff NHL?

Za 13 dní nám končí letošní sezóna americké NHL a přichází playoff. Je všeobecně známo, že v playoff jednotlivé týmy hrají úplně jiný hokej, než během sezóny. Pojďme se ale podívat, jak to vypadá a co od jednotlivých týmů můžeme čekat.

Do playoff se může ze 32 týmů dostat polovina, zatím máme jistých 12 týmů:

Atlantická divize

Florida Panthers
Toronto Maple Leafs
Tampa Bay Lightning
Boston Bruins (WC)

Metropolitní divize

Carolina Hurricanes
New York Rangers
Pittsburgh Penguins
Washington Capitals (WC)

Centrální divize

Colorado Avalanche (Z)
St. Louis Blues
Minnesota Wild

Pacifická divize

Calgary Flames

Zatím můžeme vidět, že na východě je dohráno. Máme 8 týmů, které mají jistý postup, a jediné, o co se hraje, je výhra konference, kde mají Panthers 8 bodů náskok na Maple Leafs a Hurricanes. Ovšem na západě se momentálně odehrává velká bitva o 4 místa v playoffs. Nejvíce bodů mají Edmontonští Oilers, u nichž si můžeme býti téměř jistí, že se do playoffs dostanou, jelikož zatím máme pouze jeden postupující tým z pacifické divize, kam Oilers patří. Za nimi jsou dallaští Stars a nashvillští Predators, oba týmy patřící do Centrální divize, kde je pouze jedno místo pro Wild Card tým. Stars se tuto sezónu ještě utkají s průměrnými týmy, ovšem Predators budou bojovat o postup v zápasech proti týmům, které patří do top 8 v celé lize, což bude velký test.

Ale to není jediná bitva o postup, co se odehraje. V pacifické divizi je ještě místo pro 2 týmy, když nepočítáme Oilers. O to budou bojovat hned 3 týmy: vancouverští Canucks, losangelsští Kings a vegasští Golden Knights. Bodový rozdíl jsou pouze 4 body, takže i prohra v prodloužení a jeden bod z ní by mohl být rozhodující. Kings zatím vedou s 90 body, a mají před sebou zápasy se slabšími týmy ligy, takže nejspíše se do playoffs dostanou. Nejhůře na tom budou Canucks s 86 body, kteří před sebou mají těžké bitvy s průměrnými týmy.


A co dál?

Momentálně vidíme nerovnoměrně rozprostřené síly mezi východní a západní konferencí. V playoffs až do samotného finále hrají týmy se stejných konferencí, tzn, že některé silné východní týmy, které by byli schopni porazit některé ze západních týmů nedostanou šanci, a to není dobrá zpráva pro fanoušky některých východních týmů. A hned na východě takové týmy máme. Toronto Maple Leafs a Florida Panthers jsou notoricky známí tím, vypadnout brzy nehledě na jejich výkon v sezóně, ovšem na Panthers bych si dal pozor, jelikož dost pravděpodobně vyhrají Východní konferenci, a jsou společně s Avalanche považovaní za nejlepší týmy ligy. Také zde máme tým Tampa Bay Lightning, kteří v minulých dvou letech vyhráli 2x Stanley Cup. V sezóně sice hráli lehce pod očekávání, ovšem když zapnou playoff mód, mají velkou šanci na hluboký postup, ne-li na výhru. Hurricanes mají tento rok šanci na konferenční finále, pokud správně zahrají své karty, a mladou sestavu neskolí tlak, či jejich brankářská jednička Frederik Andersen, který v minulosti měl špatné výkony v playoff. Průměrně uprostřed tabulky sedí Washingtonští Capitals s Alexanderem Ovečkinem, nejspíše nejlepším střelcem všech dob, a vypadá to, že je brzdí hlavně brankáři. Blízko vrcholu Metropolitní divize stojí newyorští Rangers, jež mají nejlepšího brankáře v této sezóně. Dostane je Shesterkin až do finále? Na západě se můžeme těšit na pořádnou bitvu, Pokud Flames postoupí do druhého kola a dále, uvidíme nejspíše pořádné bitvy s Coloradem. (A že zápasy těchto dvou byly v sezóně opravdu napínavé.) Pokud dále postoupí i Oilers (kteří stále mají momentálně asi nejlepší 2 hráče v lize) možná uvidíme Bitvu o Albertu mezi Oilers a Flames, což by v sedmizápasové sérii byla opravdová podívaná. A také se nabízí otázka, či kletba Prezidentské trofeje skolí tým Avalanche. Máme toho dost před sebou, a já osobně se už nemůžu dočkat.

Vít Hupka, 3.D

Žádné komentáře:

Okomentovat