pondělí 3. ledna 2022

Pád fotbalové Barcelony

 

Pád fotbalové Barcelony

Jeden z nejlepších fotbalových klubů minulých let se momentálně potýká s obrovskou krizí. Bývalý majitel Josep Maria Bartomeu dostal klub do obrovských dluhů, a po jeho rezignaci se situace zatím nelepší. Za jeho vedení, klub nakupoval hráče za obrovské částky a prodával je za několikanásobně menší.

To  zapříčinilo odchod dlouholeté opory a nejlepšího fotbalisty historie Lionela Messiho. Ten byl nucen opustit klub z důvodů  pravidel nejvyšší španělské fotbalové ligy, jež předepisuje minimální mzdy, kterými se kluby musí řídit. A jelikož si to Katalánský klub nemohl dovolit, Messi byl nucen podepsat smlouvu jinde. Během pouhého dne byl kontaktován několika týmy, a nakonec se zavázal francouzskému  velkoklubu Paris saint-Germain, kde působí dodnes.

Zadlužené Barcelony se ujal staronový prezident klubu Joan Laporta. Postupně začal prodávat nepotřebné hráče a zaměřil se na mladé talenty z akademie, kterých katalánský klub nemá málo. Někteří z nich už pravidelně nastupují v základní sestavě A-týmu, a to už třeba v pouhých 17 letech. Nicméně výsledky ještě neodpovídají očekávání. Barcelona se nachází ve středu tabulky a poprvé za 20 let vypadla z neprestižnější evropské soutěže Ligy mistrů. Na to zareagoval prezident klubu výměnou trenéra a na Camp Nou se vrátil legendární záložník Xavi. Pod jeho vedením se klub pomalu ale jistě zlepšuje a fanoušci netrpělivě vyhlíží lepší časy.

Žádné komentáře:

Okomentovat