pondělí 10. ledna 2022

Ještě jste neviděli celosvětový fenomén Squid Game? Nevadí, běžte to napravit!

    Určitě jste museli v posledních pár měsících zaznamenat něco o seriálu Squid Game neboli Hra na oliheň. Ať už od svých kamarádů nebo na samotném internetu, protože to byl jeden z nejvyhledávanějších pojmů na internetu za rok 2021. Na CSFD je hodnocen 82%. Jedná se o jihokorejský dramatický seriál s velice poutavým příběhem, který vám nedá spát. Podíváte se na jeden díl, ale u toho nemůžete skončit.

O čem seriál je?
    456 lidí obdrží záhadnou kartičku, díky které, dostanou možnost se zúčastnit dětských her jako je třeba Cukr, káva, limonáda (Red light, green light) a vyhrát tím neuvěřitelných 45,6 miliard wonů (asi 846,7 korun, 40 miliónů dolaru).
    Proč zrovna těchto 456 lidí? Odpověď je jednoduchá. Všichni tito hráči se totiž potýkají s finančními problémy. Tak velkými, že není možnost se z toho normálním způsobem dostat. Toto je přeci skvělá nabídka, jak splatit tvé dluhy. Je tu, ale malý háček. Pokud dětskou hru prohrajete, zemřete. Budou hráči ochotni položit svůj život za peníze?
    A kdo bude výhercem? Ten poslední a nejlepší! Za každého padlého hráče se přičte 100 miliónů wonů. Také se ukáže, kdo je týmovým hráčem a kdo naopak rád hraje individuálně.
    Seriál je dokonalou kritikou současného ekonomického a společenského systému. Ten často využívá sociálních rozdílů a vykořisťuje obyčejné lidi. Také poukazuje na něco, co už známe z různých sociálních experimentů nebo třeba z reality show jako je Survivor. Lidé se v extrémních podmínkách rychle zbaví sociálních návyků.

Bude pokračování?
    Scénáristou tohoto seriálu je Hwang Tong-hjŏk, který už si v roce 2008 pohrával s myšlenkou vytvořit něco takového, ale dlouhá léta nemohl získat finance na vytvoření, až tuto nabídku přijal Netflix, který tímto určitě neprohloupil. Netflix na zrealizování použil cca 21,4 miliónů dolarů, ale výdělek dělal neuvěřitelných 900 miliónů dolarů. A stále roste.
    Již zmiňovaný Hwang Tong-hjŏk, nejspíš neměl původně v plánu ani druhou sérii. Prý pociťoval velký nátlak od fanoušků a měl pocit, že mu lidé nedávají ani jinou možnost. Každopádně, už je jasné, že se druhé a nejspíš i třetí série dočkáme.
    První série skončila hodně otevřeně. Můžeme tedy čekat, že se hlavní postava bude snažit dostat blíže VIP osobám, pomstít se a hlavně s celou hrou skoncovat.

Ne každý má možnost.
    Jak všichni víme, seriál pochází z Jižní Koreji, ale bohužel se dostal i do té Severní. Úřady totiž odhalili 7 středoškoláků, kteří se na tento fenomén podívali. Muž, který USB disk do Severní Koreji propašoval dostal trest smrti. Student, který USB disk koupil dostal doživotí. Ostatní studenti musí po dobu pěti let vykonávat nucené práce. Personál školy, kde studenti studovali byl propuštěn a hrozí jim vyhoštění.
    Toto je první případ, kde severokorejská vláda uplatnila tzv. „zákon na eliminaci reakčního myšlení a kultury“, který je od minulého roku platný. Zjednodušeně, pokud země vyhodnotí obsah za závadný, může osoba dostat právě trest smrti. A nepostihuje jen přímé aktéry.

Na co se podívat dál?
    Pokud vás zaujal žánr hry o přežití, doporučuji se podívat třeba na filmy: Hunger Games, Battle Royal, Saw nebo třeba Cube.
    Také můžete zkusit další nový korejský seriál s názvem „Peklo“. Kdo by nechtěl vědět zda zemře za 20 let nebo 20 vteřin a jaké hříchy ho dostanou do hrbu vlastně dostanou.

Kateřina Adámková, 4.F

Žádné komentáře:

Okomentovat