úterý 15. června 2021

Mistroství světa v hokeji 2021

Letošní mistroství světa v hokeji se konalo od 21. května až do 6. června v Lotyšsku v Rize. Letošní ročník mistroství světa se netradičně konal v jednom městě. Je zvykem, že se mistroství světa koná buď ve dvou různých městech v jednom státě a nebo ve dvou různých státech. Tento rok se mělo hrát také v Bělorusku, každopádně kvůli všemožným protestům proti Běloruskému prezidentovi se jeden z hlavních partnerů Škoda Auto distancoval od soutěže a dal za podmínku, pokud se bude mistroství světa konat i v Bělorusku, že od akce odstupuje. A proto se nakonec dne 18. ledna Mezinárodní hokejová federace rozhodla, že se letošní mistroství světa konat v Bělorusku nebude. Dne 2. února se rozhodlo o tom, že se turnaj bude konat pouze v Rize. Letošní ročník byl také velice zajímavý tím, že poprvé v historii se o medaile hrál až v červnu. 
Jako každý rok máme na mistroství světa dvě skupiny a to skupinu A a skupinu B. V letošním ročníku ve skupině A hrálo Rusko, Švýcarsko, my Česká republika, Slovensko, Švédsko, Dánsko, Velká Británie a Bělorusko. Ve skupině B hrálo USA, Finsko, Německo, Kanada, Kazachstán, Lotyšsko, Norsko a Itálie. Takto jak jsem vyjmenovala pořadí státu ve skupinách tak takto skončili týmy po základní časti. První čtyři z obou skupin šli hrát do čtvrtfinále.

České republice se velice vyvedla příprava na MS. Všechny přípravné zápasy, které Česká republika odehrála, tak vyhrála. Ovšem začátek turnaje Čechům vůbec nevyšel. Proti Rusku prohráli 3:4, když ve třetí třetině v posledních 18 sekundách dostali gól na 3:4. Poté prohráli proti Švýcarsku 2:5. Poté jsme už ale začali vyhrávat. Nejzajímavější zápas byl proti Švédsku, ve kterém Češi prohrávali 0:2 a ve třetí třetině dokázali skórovat 4 branky a otočit tak nepříznivě se vyvíjející zápas a nakonec vyhrát. Ve čtvrtfinále nás čekalo Finsko, obhájci titulu z roku 2019. Češi si opravdu věřili, po celou dobu zápasu byli lepší jak Finové, bohužel ale padla jedna branka, která byla osudná. A tak nakonec pro Českou republiku mistroství světa v roce 2021 skončilo. 

Letošní mistroství bylo opravdu překvapivé. Kanada, jeden z velice favori
zovaných týmu, se sotva dostal do čtvrtfinále, ale nakonec celý turnaj vyhrála a stala se mistry světa. Švédsko, které bylo dalším favoritem na zlato, se nedostalo ani do čtvrtfinále.

Musíme hlavně doufat, že příští rok ve Finsku se České republice bude dařit mnohem lépe, každopádně to Česká republika nebude mít vůbec lehké, protože budeme mít opravdu těžké soupeře ve skupině. Třeba nás ale překvapí a ukončí 10 leté čekání na medaili a nebo si nechají výhru až se bude hrát tady u nás doma v České republice.

Adéla Pantoflíčková

Žádné komentáře:

Okomentovat