úterý 15. června 2021

Je komunikace na sociálních sítích lehčí než v reálném životě?

V dnešní době sociálních sítí pomalu ale jistě ztrácíme schopnost se normálně socializovat a komunikovat. Dalo by se říct, že většina z nás žije takový dvojí život. Jeden život máme v reálném světě a druhý na sociálních sítích, kde si každý tvoří svojí vlastní realitu a svou vlastní vizi sebe sama a lidé nás mohou soudit jen podle fotek, které jsou většinou nějakým způsobem upravené, a nebo podle toho, jak se na sociálních sítích prezentujeme. 
Většina lidí žije spíš tou sociální realitou, protože je to svým způsobem jednodušší. Na sociálních sítích je vše dovoleno a člověk za své názory či projevy v mnohých případech nedostane žádný trest a tím pádem by se dalo říct, že sociální svět je místo, kde lidi mohou "upustit páru" a tím pádem se zde tvoří více negativity než pozitivity. Lidé si neuvědomují, že i slova, ať už jsou psaná či řečená, mohou bolet. 
Dáme si příklad. Představte si krásnou slečnu, která právě zveřejnila fotku na Instagramu, a lidé místo toho, aby ji fotku pochválili, jí napíšou, že má například velký zadek nebo že je tlustá. Ta holka si to potom vezme k srdci a díky těmto komentářům může spadnout do poruch příjmu potravy jen proto, že nějaké dítě či dospělý člověk ji pod fotku napsal, že je tlustá a že by měla zhubnout. Člověk, který napíše tyto komentáře, je jen a pouze nespokojen sám se sebou a díky tomu má potřebu srážet ostatním lidem sebevědomí, aby si něco dokázal. 
A nebo také to může být případ nynějších dětí, kdy si ze všeho dělají srandu, neznají hranice a slušné vychování, přijde jim to úplně normální a nenesou za to žádné následky, protože rodiče nějakým způsobem nezjistí, jak se jejich děti na internetu chovají. V reálném světě by nebyli tito lidé schopni jejich urážku vám říct do očí. Ta samá situace vzniká například v komentářích pod videi různých influencerů. Ano, sice každé druhé video, které na Youtubu vidíme, obsahuje placenou propagaci, ale lidé si neuvědomují, že to ty influencery živí a je to náplní jejich práce. 
Další z mnoha problémů v komunikaci mezi námi lidmi je, že už se ani nedokážeme najít partnera jinak než přes seznamku. V dnešní době je úplně normální věc, ale dle mého názoru by neměla, protože seznamovat se přes internet není moc bezpečné. Lidé berou seznamky jako taková zadní vrátka, přičemž mají problém právě v té komunikaci oslovit to druhé pohlaví. Přes seznamku je to přece lepší ne? Můžete si přidat hezký fotky, na kterých vypadáte jenom z 50% jako vy, protože filtry vždy pomohou skrýt to, co na sobě rádi nemáte, vymyslet si kreativní popisek, podle kterého se potom ten druhý rozhodne jestli vám dát srdíčko či křížek. Když se nad tím zamyslíme, chceme být opravdu jen srdíčky či křížky? 
Moje poselství pro tento článek je, abyste se nebáli komunikovat, protože je lepší litovat toho, co jste udělali než litovat toho, co jste neudělali. Ta komunikace mezi námi lidmi se pomalu ale jistě ztrácí a je jen na nás, jaký z těchto dvou životů si vlastně vybereme.

                                                                                                                       Ilona Poláková


Žádné komentáře:

Okomentovat