úterý 22. června 2021

Je zdravý životní styl pro každého individuální?

 Zdravý životní styl je velmi rozebírané téma, protože se často zaměňuje s osobním životním stylem. Každý má jiný názor a důvod si ho obhájit. Naše jídelníčky či průběh dne se většinou liší, a přesto nemůžeme přesně určit, kdo žije tím správným způsobem. Záleží na vnitřním pocitu a naplnění sama sebe.

Mezi důležitou podstatou našeho zdraví patří strava, pitný režim, dostatečné množství spánku a aktivní pohyb. Bezprostředně můžeme říct, že základem je pestrý a vyvážený jídelníček. Každý máme jinou stavbu těla a jiný počet kalorií, který máme za den konzumovat, takže by byla chyba se srovnávat s ostatními. Naopak je důležité to konzultovat s lékařem. Všeho moc škodí, proto i naše jídelníčky musíme mít vyvážené. Zabráníme tak různým nemocem, které by nás v starším věku mohli trápit. Častým problémem je například obezita nebo anorexie. Potýkají se s tím především mladé dívky v dospívajícím věku.  Z toho důvodu je důležité vědět alespoň některé z obecných pravidel zdravého životního stylu. Je důležité omezit potraviny, které pro nás nejsou nezbytné. Patří tam tučná a smažená jídla, nadměrná dávka cukru, mléčné výrobky či maso. Omezíme tak i nadměrnému zabíjení zvířat v náš prospěch. Je důležité se stravovat pravidelně a v menších porcích, není dobré se přejídat. Snídej jako král, obědvej jako princ a večeř jako chuďas. Kromě pestrého jídelníčku je důležité mít i pravidelný pitný režim. Průměrnou hodnotou jsou 2 litry denně.
Předejít podvýživě a nadváze můžeme aktivním pohybem, díky kterému si zachováme zdravou tělesnou hmotnost. Osobně doporučuji si každý den udělat ranní rozcvičku za účelem nastartování vašeho organismu. Během dne se snažte zůstat v pohybu, nenechte aby vás převládala lenost. V protikladu s pohybem je také podstatné mít dostatečná spánek. Budeme pak mít více energie a odhodlání splnit vše potřebné.

Nejdůležitějším bodem je zachovat si mentální zdraví, nestresovat se a snažit se mít pozitivní myšlenky. Od toho se odvíjí vaše celé odhodlání k zdravému životnímu stylu. Každá špatná emoce působí na naše zdraví negativně jak duševně, tak fyzicky.

Každý jsme jiný a máme jiné potřeby, je důležité ale zachovat pár nezbytných a důležitých bodů pro naše zdraví.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat