středa 19. listopadu 2014



Podzimní obohacení chuťových buněk
                                aneb (ne)smyslné recepty


V poslední době se na televizních obrazovkách sestkáváme s takzvaným kuchařským experimentátorem Ladislavem Hruškou. Ten každý večer v hlavní zpravodajské relaci ukazuje, jak se dá uvařit dobré a chutné jídlo za pár korun. V jednom tisku jsem se dočetla, že je národ rozdělen na dvě půlky a to na tu, která pana Hrušku považuje za výborného kuchaře a na tu, která ho považuje za „patlala“. Osobně jsem jeho recepty nikdy nezkoušela. Věřím, že některé jeho recepty musí být chutné i cenově přijatelné, ale zhlédla jsem například, jak připravuje pizzu ze špaget, která vyjde na 56 korun  a nebo sushi z toastového chleba, které mi přijde docela nápadité.



Recept na toastové sushi Ládi Hrušky:
Ingredience:
 Na sladké provedení toastového sushi si připravte sladkou pomazánku nejlépe Nutellu a ovoce (Kiwi, banán..)
Na slané provedení toastového sushi si připravte tavený sýr a zeleninu, kterou máte rádi.
Na druhou variantu slaného provedení si připravte oba druhy hořčice a nějaký salám jako je například godhaj.
Postup:
Bílý či tmavý toastový chléb zbavíme kůrek (lze je okrájet či odstřihnout nůžkami), poté připravený „čtvereček“ z toastového chleba vyválíme na placku pomocí válečku. Vyhotovené placky natíráme Nutellou , hořčicí či taveným sýrem. Všechny natřené placky plníme jen na okraj, aby šly zabalit jako „roláda“.

Kuře s kari a opečenými brambory a sýrem Niva (autorův recept)
Ingredience:
Kuřecí prsa (je jedno jaké množství, koření kari, smetanu ke šlehání, brambory, sýr Niva
Postup:
Vymažeme si pekáček máslem, aby se nám kuřecí maso, které budeme následně dávat do pekáčku nepřipeklo. Na dno pekáčku dáme kuřecí maso, které si předem posypeme kořením kari nebo ho v kari necháme chvíli „odpočinout“. Na vrstvu kuřecího masa poklademe plátky brambor (které nijak nekořeníme), snažíme se, aby brambory zakryly vrstvu kuřecího masa. Na brambory vylijeme smetanu ke šlehání a posypeme sýrem Niva.
Pekáček s kuřecím masem a brambory dáme do vyhřáté trouby asi na 200 stupňů. Pečeme asi 30 minut. Kuřecí maso díky smetaně ke šlehání skřehne a je  výborné. Recept není vůbec složitý a je vynikající. Přeji dobrou chuť!!
                                                                                                                      Přívorová Zuzana, 3.C

Žádné komentáře:

Okomentovat