pátek 15. listopadu 2013

Zima přichází! Dejte pozor na potraviny, které vám berou teplo a energii!

Že jste s přibývajícím chladem zcela přirozeně změnili šatník? A co stravu? I na to je nejvyšší čas! Zde vám dám pár typů, jakou zeleninu a ovoce v zimě jíst, abyste byli zdraví, cítili se fit a měli energii. 

 

Co kdybyste v zimě vešli do obchodu s oblečením a na ramínkách visely plavky a kraťasy nebo v obuvi byly místo sněhulí plážové žabky, asi byste kroutili hlavou. Když ale přijdete v zimě do supermarketu a v regálech jsou naskládaná rajčata, salátové okurky, melouny a jiná zelenina zrající v létě, nikomu to divné nepřipadá.
 Vašemu organismu to vyhovovat nemusí...

„Pokud si v rámci doporučení ,jezte hodně zeleniny koupíte v zimě ledový salát nebo rajče ze Španělska a máte pocit, že jste něco udělali pro svoje zdraví, zklamu vás,“ říká Jana Škramlíková.

V zimě byste se měli ve větší míře vyhnout nesezonním potravinám a těm, které ochlazují organismus. „Mezi ně patří například studené listové saláty, mléčné výrobky, ale také jižní ovoce,“ uvádí Monika Bartolomějová. „Toto ovoce dozrává v oblastech, kde je teplo a je určeno pro obyvatelstvo, které žije v teplých oblastech, proto bude jejich organismus ochlazovat. Stejně tak bude ale působit i na vás, ačkoli máte zimní období.“ To pak pochopitelně může způsobit i to, že se cítíte bez energie a zmrzlí. Důsledkem je mimo jiné i špatná imunita...

Proto bych naopak vsadila na kořenovou zeleninu – mrkev, červenou řepu – tyto rostliny shromažďují veškerou energii právě v kořeni. Do jídelníčku byste měli také zařadit polévky, vývary, zázvor, různá koření a další. Tyto potraviny vás zahřejí, dodají vám energii, nevyčerpají a dobře se tráví. A jak je to s ostatními?

JAK SE ORIENTOVAT V ZELENINĚ PODLE JANY ŠKRAMLÍKOVÉ:

Zelenina a ovoce, které můžete konzumovat celoročně
(jedná se o zeleninu a ovoce, které se dá mimo období sklizně skladovat, a proto je k dostání po celý rok)
Cibule, česnek, mrkev, celer (bulva), červená řepa, zelí bílé a červené, pórek, brambory, řeřicha, jablka
Zelenina a ovoce vhodné na konec podzimu / začátek zimy (listopad, prosinec)
Celer, cibule, česnek, čekanka, červená řepa, kapusta hlávková, kapusta růžičková, mrkev, pastinák, petržel, pórek, ředkev bílá, řeřicha, špenát, zelí bílé, červené, hrušky, jablka
Zelenina a ovoce vhodné na zimu (prosinec, leden, únor)
Celer, cibule, česnek, červená řepa, kapusta růžičková, mrkev, pastinák, petržel, pórek, ředkev bílá, ředkev černá, tuřín, zelí bílé a červené, jablka

ZKUSTE PÁR ZMĚN A UVIDÍTE, ŽE VÁM BUDE LÉPE :)

Bára Dolejšová 3.B

Žádné komentáře:

Okomentovat