Že jste s přibývajícím chladem zcela přirozeně změnili šatník? A co stravu? I na to je nejvyšší čas! Zde vám dám pár typů, jakou zeleninu a ovoce v zimě jíst, abyste byli zdraví, cítili se fit a měli energii.
Co kdybyste v zimě vešli do obchodu s oblečením a na ramínkách visely
plavky a kraťasy nebo v obuvi byly místo sněhulí plážové žabky, asi
byste kroutili hlavou. Když ale přijdete v zimě do supermarketu a v
regálech jsou naskládaná rajčata, salátové okurky, melouny a jiná zelenina zrající v létě, nikomu to divné nepřipadá.
Vašemu organismu to vyhovovat nemusí...
Vašemu organismu to vyhovovat nemusí...
„Pokud si v rámci doporučení ,jezte hodně zeleniny koupíte v zimě ledový salát nebo rajče ze Španělska a máte pocit, že jste něco udělali pro svoje zdraví, zklamu vás,“ říká Jana Škramlíková.
V zimě byste se měli ve větší míře vyhnout nesezonním potravinám
a těm, které ochlazují organismus. „Mezi ně patří například studené
listové saláty, mléčné výrobky, ale také jižní ovoce,“ uvádí Monika
Bartolomějová. „Toto ovoce dozrává v oblastech, kde je teplo a je určeno
pro obyvatelstvo, které žije v teplých oblastech, proto bude jejich
organismus ochlazovat. Stejně tak bude ale působit i na vás, ačkoli máte
zimní období.“ To pak pochopitelně může způsobit i to, že se cítíte bez
energie a zmrzlí. Důsledkem je mimo jiné i špatná imunita...
Proto bych naopak vsadila na kořenovou zeleninu – mrkev, červenou řepu – tyto rostliny shromažďují veškerou energii právě v kořeni. Do jídelníčku byste měli také zařadit polévky, vývary, zázvor, různá koření a další. Tyto potraviny vás zahřejí, dodají vám energii, nevyčerpají a dobře se tráví. A jak je to s ostatními?
Proto bych naopak vsadila na kořenovou zeleninu – mrkev, červenou řepu – tyto rostliny shromažďují veškerou energii právě v kořeni. Do jídelníčku byste měli také zařadit polévky, vývary, zázvor, různá koření a další. Tyto potraviny vás zahřejí, dodají vám energii, nevyčerpají a dobře se tráví. A jak je to s ostatními?
JAK SE ORIENTOVAT V ZELENINĚ PODLE JANY ŠKRAMLÍKOVÉ:
Zelenina a ovoce, které můžete konzumovat celoročně (jedná se o zeleninu a ovoce, které se dá mimo období sklizně skladovat, a proto je k dostání po celý rok) Cibule, česnek, mrkev, celer (bulva), červená řepa, zelí bílé a červené, pórek, brambory, řeřicha, jablka |
Zelenina a ovoce vhodné na konec podzimu / začátek zimy (listopad, prosinec) Celer, cibule, česnek, čekanka, červená řepa, kapusta hlávková, kapusta růžičková, mrkev, pastinák, petržel, pórek, ředkev bílá, řeřicha, špenát, zelí bílé, červené, hrušky, jablka |
Zelenina a ovoce vhodné na zimu (prosinec, leden, únor) Celer, cibule, česnek, červená řepa, kapusta růžičková, mrkev, pastinák, petržel, pórek, ředkev bílá, ředkev černá, tuřín, zelí bílé a červené, jablka ZKUSTE PÁR ZMĚN A UVIDÍTE, ŽE VÁM BUDE LÉPE :)Bára Dolejšová 3.B |
Žádné komentáře:
Okomentovat