pátek 15. listopadu 2013

Lyže, nebo snowboard?


Příznivci sjezdového lyžování nedají na své lyže a pevné přeskáče dopustit. Dost často snowboardem opovrhují a snowboardisty nemají rádi. Jenže přesně tak je tomu i v opačném případě. Snowboarďáci milují svou volnost, pohodlné boty i celkový styl. 


Samozřejmě, všechno má své klady i zápory. Bylo by nejlepší být sjezdařským „obojživelníkem" a ovládat lyže i „prkno". To pak můžete přijít pod kopec, zvážit sněhové podmínky i své rozpoložení a vybrat si. Na mokrém nebo tajícím sněhu by mělo být lépe lyžařům, čerstvý poprašek si však užije i snowboardista.

Je to jak fyzicky, tak finančně náročné vlastnit výbavu pro oba sporty najednou. Proto je při výběru dobré zvážit vaši fyzickou kondici, schopnost se rychle učit a ochotu často sedět na zadku! Někteří instruktoři totiž tvrdí, že na naučení je těžší snowboard. Člověk si musí zvyknout na fakt, že má obě nohy „přilepené" k jednomu prknu a navíc se musí pohybovat bokem. Taky se dost často padá a dostanou zabrat i ruce při neustálém zvedání se ze země. Není to zkrátka žádná hračka.

Na druhou stranu, pokud tuto počáteční fázi překonáte, do základů jízdy na snowboardu proniknete docela snadno. Jezdit ale perfektně na sjezdovkách, to umí skutečně málokdo. Taky záleží na tom, jaký styl jízdy preferujete. Obecně by na dobře upravené sjezdovce neměl rychlý snowboardista sjezdařovi stačit.

Většina lidí na lyžích začínala, tak u nich zůstala. V porovnáním se snowboardem zaostávají, nosit stále těžké lyže, hůlky a lyžáky je fyzicky náročné, ale někomu to vyhovuje. Jak dnes víme dělají se i lyžáky, které lze uvolnit a chození je v nich hned pohodlnější. Lze také pořídit vázání, u kterého je možné uvolnit patu a mít stále připevněnou špičku a pohybovat se jak na běžkách. 

Zajímavostí také je, že ačkoli většina lidí považuje snowboarding za nebezpečnější disciplínu, co do počtu zranění vyjdou oba sporty nastejno. Základem proto samozřejmě zůstává kvalitní bezpečnostní vybavení, především helma a páteřák. Ať už tedy jezdíte na čemkoli, rozhodně si chraňte své mozky!
Daniel Vodička, 3.D

1 komentář:

  1. Tak nemusíte ihned investovat do celé výbavy. První sezony bych spíše radila si vybavení půjčit a uvidíte jestli Vás to bude bavit a jestli budete chtít pokračovat. Provozovat oba sporty není moc jednoduché už z toho důvodu, že abyste dostatečně využili obě výbavy budete muset na hory jezdit častěji, jinak se vám investice do vybavení prostě nevyplatí.

    OdpovědětVymazat