čtvrtek 19. září 2013

Efektivní učení – cesta k dobrým výsledkům


Co si budeme povídat, pro někoho je učení skutečně tvrdým a ne tak snadno řešitelným oříškem. Jestli jsi i ty jedním z nich, neuškodí ti přečíst si následující rady, třeba právě tobě pomohou.

Nechci tě vyděsit psychologickým textem, snažím se ti pouze poradit. Ani já nepatřím k příznivcům učení, ale mnohým lidem kolem mě toto pomohlo, proto doufám, že se učení stane snadnějším i pro tebe.

Mluví se tady o předmětech, jako je dějepis, zeměpis, literatura a podobně, tedy o těch, které nemají nic společného například s matematikou a fyzikou, kterou musíš spíše pochopit, než se naučit zpaměti. Nicméně ze začátku ti jistě pomohou následující věci:


Zápisky
Shánění zápisků od spolužáků ti moc nepomůže. Není to lež, zápisky skutečně pomáhají. Když si zápisky píšeš sám, je větší možnost, že si je tvůj mozek snáze uloží. Pokud víš, že ti učení dělá větší problémy, nespoléhej se na podtrhávání informací v učebnici. Někomu pomáhá barevné odlišení, někomu stačí obyčejné neozdobené zápisky, volba je na tobě.


 Zahození lenosti
Je pravděpodobné, že jsi stejně líným člověkem, jako jsem já, a proto nemáš sílu na to, aby ses po příchodu ze školy nebo tréninku ještě doma učil. Bylo by sice ideální, kdyby ses na látku, ze které píšete zítra test, podíval ještě před usnutím, ale ani já nejsem schopná se k tomu někdy dokopat. Podívej se na to ve škole. Pokud píšete kratší písemku, určitě ti to pomůže. Hlavně nenechávej nic náhodě, pak tě to bude mrzet.


Typy paměti

a) poslechová paměť
Pokud máš poslechovou paměť, pravděpodobně ti pomůže, když si sedneš na klidnější místo se svým kamarádem nebo kamarádkou a budeš poslouchat, jak ti látku přeříkává. V tomhle bodě by bylo vhodné aplikovat bod číslo dvě, neboli pochopení.

b) vizuální paměť
Vlastně se říká, že vizuální paměť v plné míře neexistuje, ale znám pár lidí, kteří mají alespoň čtvrtinovou. Jestliže si pamatuješ věci jen tím, že si je čteš a následně si při písemce vybavíš i konkrétní místo na stránce, kde jsi danou informaci získal, máš prakticky vyhráno. Před písemkou ti bude stačit přečíst si párkrát učební látku, neboť tvá paměť je velmi dobrá.


Poslední možností je tahák
Sama tomu říkám jistota v nouzi a rozhodně ti tu nechci radit, aby sis psal tahák dlouhý jako pochod z Prahy do Prčic. Kdo by se mi snažil říct, že si tahák nikdy nenapsal, nevěřila bych mu. Kromě toho je známým faktem, že jakmile si věc zapíšeš na papírek nebo na ruku, zapamatuješ si ji, anebo v písemce jako naschvál vůbec není. Jen se proboha nenech chytit.

Telváková Stefanie, 3.B

 

Žádné komentáře:

Okomentovat