sobota 3. listopadu 2012

MOVEMBER


Slovo movember vzniklo spojením dvou anglických slov „mo“ - moustache jako knírek a „vember“ - november, což znamená listopad. Vše začalo před osmi lety v Austrálii. Je to každoročně měsíc dlouhá událost. Muži začínají 1. listopadu s hladce oholenou tváří a celý měsíc si nechávají narůst knír.

 Tato akce slouží k poukázání na rakovinu prostaty a onemocnění s ní související. Movember má za cíl zvýšení včasné detekce rakoviny a snížení počtu zbytečných úmrtí. Součástí akce není jen pěstění vousu, ale také vybírání peněz na boj proti rakovině prostaty. Minulý rok se celosvětově vybralo asi 90 milionů korun.

Do tohoto projektu se každoročně zapojuje po celém světě přibližně 500 000 mužů, mezi které patří i známé osobnosti,  jako je Snoop Dogg, Phillip Bloom (známý fotograf) nebo také skupina Forster The People.

V České Republice se do zmíněného projektu zapojilo letos asi na 2000 mužů i žen. Ženy si sice nemohou nechat narůst knír, ale podporují muže tak, že je "hecují" a říkají, že jim knírky sluší (i když to tak občas nemusí být J). Tento rok se do  projektu zapojila i celá řada známých českých osobností, hudebních skupin a sportovních klubů,  jako je Matěj Ruppert, Ondřej Brzobohatý, Eddie Stoilow, skupina Wohnout, rapper Orion, HC Slavia, HC Sparta a AC Sparta.

Lucie Špínová

Žádné komentáře:

Okomentovat