pátek 27. září 2024

Jsme s vámi. Buďte s námi...

 Dne 12. září se žáci 3.E společně s žáky dalších tříd (3.A a 3.C) zúčastnili promítání filmu Vlny a následné debaty s pamětnicí paní Dagmar Hazdrovou a historikem panem Michalem Šmídem. 

Film Vlny, který režíroval Jiří Mádl, pojednává o redakci Československého rozhlasu v letech 1967-1968. Snímek ukazuje jak tvrdou realitu totalitního režimu, tak oddanost generace našich babiček a dědečků v boji za svobodu. 

Celým příběhem nás provází fiktivní postava spojovače Tomáše Havlíka. Ten má v péči svého mladšího bratra. Vztah nemají ideální, ale jeden by za druhého položil život. Tomáš je zprvu spojovačem v nejmenované firmě, později se však psychickým nátlakem svého nadřízeného (a trochou náhody) stává spojovačem právě v Československém rozhlasu. Kde celý příběh historie začíná… 

Vdebatě po filmu jsme mohli vyslechnout slova paní Dagmar Hazdrové, která pracovala v již zmíněné době jako redaktorka rozhlasu v Hradci Králové. Uvedla, že snímek je pouze s nepatrnými úpravami totožný srealitou. Ty jsou nezbytné pro udržení divákovy pozornosti. Dále nám pamětnice přiblížila své zkušenosti sdobou, např. jakým následkům musela čelit po vpádu vojsk Varšavské smlouvy na naše území. 

Občas se najdou věci, na které se v hodinách dějepisu čas nenajde. Stojí za to však o nich něco vědět, například o vysílání Československého rozhlasu v době okupace roku 1968. Film nám toto období dokázal obstojně přiblížit, proto bych jej označila jako velmi přínosný pro dnešní generaci. Rozhodně stojí za zhlédnutí. 



Simona Lamačová, 3. E


Žádné komentáře:

Okomentovat