čtvrtek 13. června 2024

Konec školního roku na naší škole, aneb jak to všechno v klidu zvládnout


 Konec školního roku bývá často hektický, proto bych chtěl pro nové žáky naší školy sepsat takový „návod“, jak to vše funguje a jakým způsobem to v klidu zvládnout a nezbláznit se. Nejdůležitější je si zachovat klidnou hlavu. Ono to vlastně to není o moc jiné, než to bylo u vás na základních školách. Avšak je tu pár odlišností, které vás, jako nové žáky, mohou mile, ale i nemile překvapit. 

Vše to začíná už okolo Velikonoc, kdy jsou první maturity, žáci nematuritních ročníků mají nějaké dny volno a učitelé se snaží nasbírat dostatek známek, protože tuší, že čas se krátí. V tu dobu ale ještě nejde, do jak se říká, „tuhého“. Největší rozdíl oproti základní škole jsou ústní maturity v druhé polovině května. Možná se vám to zdá jako dlouhá doba od Velikonoc po květen, ale ten čas velmi rychle uteče, do toho jsou ještě přijímačky na SŠ, a pak je už prakticky uzavření klasifikace a vysvědčení. 

Během ústních maturit mají žáci prvního a druhého ročníku různé zajímavé semináře a sportovní akce, při kterých se určitě nikdo z nich nenudí. Naopak žáci třetího ročníku mají praxe ve firmách, o kterých následně píší výstup, neboli referát. Když se žáci po praxích vrátí, čeká je spousta testů a čtvrtletních prací na které mají zhruba dva týdny. Vše se dá v pohodě zvládnout a není potřeba se ničeho bát. Na žáky třetího ročníku poté čeká vodácký kurz, ten je plný zábavy a odpočinku od studia. 

Po třetím týdnu června nastává závěrečný týden, kdy jezdí žáci na různé výlety podle toho jak se domluví jejich vlastní třída. Následně nadchází den D - to je předání vysvědčení a zasloužené dvouměsíční volno plné zábavy a užitých chvil. 


Š.R.

Žádné komentáře:

Okomentovat