pondělí 1. května 2023

Jeden svět otevírá studentům oči

 

Ve středu 22. března 2023 se třída MJK zúčastnila filmové projekce Jednoho světa na školách (JSNS) v kině Světozor. Studenti měli na výběr z několika témat, avšak nakonec jednoznačně zvítězil dokumentární film s názvem Mladí Rusové na útěku. Po příchodu do kina se všichni pohodlně usadili a film začal.

Příběh ukazoval život mladé ruské rodiny, která nesouhlasí s válkou a snaží se ze země odjet. Mezi hlavní postavy patřil otec rodiny Egor Lesnoy s manželkou Nasťou a dcerou Mirou. V příběhu jsme se dozvěděli, jaký mají lidé v Rusku názor na válku. Mnohým obyvatelům válka nevadila a považovali ji za správnou. Ti, kterým válka vadila a kteří proti ní protestovali, byli státem potrestáni. Odpůrci, mezi které patřily i naše hlavní postavy, se proto snažili ze země co nejrychleji odcestovat. To se nakonec povedlo Nastě i malé Miře. V příběhu nebylo vidět, zda se za rodinou dostal i Egor, avšak po zhlédnutí filmu následovala debata, při které jsme se dozvěděli, že ano.

Oceňuji debatu po filmu s ruským umělcem Antonem Litvinem, který už 8 let žije v České republice. Dozvěděla jsem se například, že většina Rusů nikdy nevycestovala do zahraničí a jediné místo, které znají, je jejich vlast a okolní svět znají pouze z televize. Pan Litvin celkově dovysvětlil to, jak je občany Ruska vnímána Putinova vláda, a uvedl na pravou míru, jak se tam věci mají.

Osobně si myslím, že to bylo skvělé zpestření výuky. Film byl podle mého názoru zajímavý, ale v podstatě nic nového nepřinesl. Vím, že jsou v Rusku lidé pro válku i proti ní, ovšem vždy je rozhodně dobré si tyto skutečnosti připomínat. Každopádně bych tento příběh doporučila zhlédnout naprosto všem, film se snaží o střízlivý pohled na skutečnost.

 


                                               Egor Lesnoy otužující se v Bajkalu


Žádné komentáře:

Okomentovat