úterý 11. dubna 2023

Znáte tyto šachové tahy?

Šachy jsou nejenom zábavnou a náročnou hrou, ale také umožňují hráčům rozvíjet své logické a kritické myšlení a strategické plánování. Poté, co se člověk poprvé naučí pohyby jednotlivých figur, přijde na to, že ve světě šachu existuje mnoho různých taktik a strategií, které mohou hráči použít k vítězství a že je důležité jim rozumět a umět je použít. Mezi ně patří i tři speciální tahy: vidlička, připnutí a "en passant".

Vidlička

Vidlička je taktika, kdy hráč útočí na dvě různé figury současně pomocí jednoho tahu. Tato taktika se často používá k získání materiálu, neboť protivník musí jednu z figury obětovat. Typickým příkladem je vidlička krále a dámy nebo krále a věže.

Vidlička dámy a věže:



Připnutí

Připnutí je taktika, kdy se figury protivníka blokují pomocí jedné z vlastních figur, čímž se tato figurka stává chráněnou. Pokud protivník odejde se svou blokovanou figurou, bude vystaven šachu nebo ztrátě materiálu. Tento tah se často používá k blokování pohybu připnuté figurky nebo k výhře materiálu.

Připnutí věže ke královně:



En passant

En passant je taktika používaná při pohybu pěšce. Pokud protivník pohne pěšcem o dvě pole dopředu, může hráč, jehož pěšec stojí ve stejné řadě před tímto pěšcem protivníka skočit a získat tak pěšce. Je tomu tak, aby pěšci, kteří jsou v sousedním sloupci vždy měli šanci na kontakt. En passant se často používá k vytvoření materiální výhody a k promocím pěšců.

En passant z E5 na D6:


Vít Hupka, 4.D

Žádné komentáře:

Okomentovat