úterý 28. února 2023

STAV LEGISLATIVNÍ NOUZE VE SNĚMOVNĚ!

 Co se momentálně děje v Poslanecké sněmovně?

          Vláda poslala do sněmovny ke schválení plán na snížení mimořádné valorizace, ke které má ze zákona dojít v červnu. Navíc chtějí vládní poslanci tento návrh projednat ve stavu legislativní nouze, vyhlášený předsedkyní sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou. Dle mnohých politiků je však vyhlášení stavu legislativní nouze v tomto případě velmi problematické z právního i politického hlediska.

           Během tohoto stavu mohou poslanci projednat návrhy zákonů rychleji a přeskakují tím 1. čtení, které nabízí první velký prostor pro rozpravu a obstrukci, což je v politice úmyslné a plánované jednání, které má za úkol narušit nebo znemožnit projednání určitého bodu. Obvykle se provádí formou nekonečných proslovů. Opozice plánuje bojkotovat přeskočení 1. čtení a obstrukcemi chce narušovat fungování sněmovny.

           Vláda nepředpokládala vysokou lednovou inflaci, a proto nyní trvá na nutnosti snížení valorizace důchodů. Průměrný měsíční důchod by dle nové novely vzrostl o 760 korun místo o plánovaných 1 770 korun. Díky tomu by stát mohl ušetřit až 19 miliard korun. Sněmovna se na projednání návrhu sešla již dnes a je možné sledovat přímý přenos na stránkách Poslanecké sněmovny nebo ČT24.



Marie Čápová

28. 2. 2023 

Žádné komentáře:

Okomentovat